Renée
Renée No banners 20 jul 2017

8 super simpele dingen die jij kunt doen om duurzamer te leven

Bij duurzaam leven denken we al snel aan elektrische auto’s en biologische groenten met een hoofdprijs, maar dit zijn echt niet de enige dingen die jij kunt doen om de wereld een handje te helpen. Zo zijn er voldoende duurzame opties die géén extra kosten met zich meebrengen, of zelfs helemaal gratis zijn.

Omdat we oprecht hopen dat men alsmaar duurzamer wordt, delen we graag onze favoriete eenvoudige tips met je. De millennial is natuurlijk al stukken verantwoorder dan vorige generaties, maar we zijn van mening dat het altijd beter kan! En al helemaal wanneer het met letterlijk elk budget mogelijk is.

1. Sla bestanden op in een cloud i.p.v. harde schijf

Het is eigenlijk best raar dat we het gros van onze bestanden opslaan op producten die stuk kunnen of kwijt kunnen raken, terwijl je ze ook in een cloud kunt opslaan. Natuurlijk is het fijn om een back-up van je back-up te hebben, maar een manier om dit pas echt veilig en verantwoord te doen, is door dit online op te slaan. Zo kan je altijd bij je bestanden, hoef je geen drie verstopplekken voor je harde schijven te hebben én ben je daarnaast ook nog eens super duurzaam bezig.

2. Recycle je kleding en shop zelf ook eens tweedehands

Met de miljarden euro’s die er omgaan in onethische kledingbedrijven denk je misschien al snel dat jouw extra troepjes weinig uitmaken, maar ook de kleinste beetjes helpen. Dump jouw gedragen kleding dus absoluut niet in de afvalbak maar loop even die paar meter verder om het in een kledingbak te gooien, en kijk zelf ook eens naar preloved mode. Tweedehands hoeft echt niet vies te zijn! Zo hoef je echt niet per se een kringloop in te duiken, maar zijn er ook voldoende winkels met exclusieve items die mogelijk maar één à twee keer gedragen zijn. Denk bijvoorbeeld aan online designer- en merkkleding resale shops als The Next Closet, Vestiaire Collective of Rebelle. Heb je zelf merkkleding die je kwijt wil? Via de eerder genoemde webshops of lokale boetiekjes kun je er zelf nog wat aan verdienen door het daar in te leveren.

3. Kies voor klimaatneutrale en klimaatvriendelijke bedrijven voor je dagelijkse leven

Je denkt er niet zo snel aan, maar ook de keuze voor bijvoorbeeld je bank en telecomprovider kan een enorme impact maken op de wereld. En gezien dit twee dingen zijn die je sowieso nodig hebt in je dagelijkse leven, is het zeker geen slecht idee om hier een verantwoorde optie voor te kiezen. Zo is KPN bijvoorbeeld al sinds 2015 compleet klimaatneutraal en doet de provider er veel moeite voor om de klimaatuitstoot ieder jaar weer verder te verminderen. Sinds 2010 ligt dit al op een daling van 20%, terwijl datacommunicatie juist fors is toegenomen. Wereldwijd staat het bedrijf zelfs in de top tien meest duurzame telecombedrijven!

Ook wanneer het op je geld aankomt, is het wellicht eens een goed idee verder te kijken dan de bankrekening die je als kind hebt gekregen. Een bank als ASN zet zich bijvoorbeeld ook sterk in voor een schonere, betere wereld, door onder andere zelf in klimaatvriendelijke bedrijven te investeren. Zoals je ziet zijn er veel grote bedrijven die zich op deze manier inzetten voor een duurzamere wereld, zonder dat jij hier extra voor hoeft te betalen. Als je dan toch je maandelijkse belminuten of spaarrekening nodig hebt, kan het nooit kwaad nét wat beter over deze keuze na te denken.

4. Plan thuiswerkdagen in om files en het verbruik van brandstof te vermijden

Binnen veel werkvlakken bestaat er de mogelijk om thuis exact dezelfde taken uit te kunnen voeren als op je officiële werkplek, zo lang je hier maar goede afspraken over maakt met je (mogelijke) leidinggevende. Reis je standaard per auto naar je bureautje, of ben je dagelijks veel tijd kwijt door met het openbaar vervoer te reizen? Bespreek dan eens of je een dagje per week thuis kunt werken. Zo vermijd je niet alleen files, maar bespaar je daardoor natuurlijk ook brandstof! Of neem eens de fiets in plaats van de bus of tram; kan natuurlijk allemaal met het lekkere weer van het moment.

5. Eet nog nét wat meer vleesvrij

Het is een bekende duurzaamheidstip, maar we kunnen ‘m niet vaak genoeg herhalen! De productie van vlees vergt enorm veel energie van onze aarde, terwijl vleesvrij eten niets minder lekker hoeft te zijn. Daarnaast is het in veel gevallen ook stukken makkelijker en sneller te bereiden! Vind je een volledige dag vegetarisch leven een beetje veel van het goede? Plan dan bijvoorbeeld een aantal vegetarische diners in per week. Wedden dat je hier juist plezier in krijgt?

6. Laat je opladers niet standaard in het stopcontact zitten

Een oplader ongebruikt in het stopcontact laten zitten is nergens goed voor: niet voor je stroomrekening, maar ook niet voor je apparatuur zelf. Best wel raar dus, dat onze stopcontacten 24/7 bemand zijn door deze dingen. Tijd om het jezelf aan te leren deze standaard weg te leggen wanneer je telefoon of laptop opgeladen is! Geef je kabels een eigen plekje in je huis om dit wat makkelijker te maken – zo raak je ze ook nog eens minder snel kwijt. Blijft dit toch lastig voor je? Investeer dan eens een paar euro in een stekkerblok met schakelaar! Verdien je zo terug.

7. Lees je veel? Scoor dan een e-reader

Maar dat kost toch geld? Ja, dat klopt, maar een handvol papieren boeken is minstens zo duur. Een goede e-reader is op het eerste gezicht even een uitgave, maar als fervent boeken- of krantenlezer verdien je dit geld zo terug. Daarnaast bespaar je een hele hoop papier, wat niet alleen fijn voor de natuur is, maar ook voor je kastruimte. Win-win.

8. Start met meal-prepping

Als we eventjes over het concept van meal-preppen nadenken, snappen we eigenlijk niet waarom we dit niet vaker doen. Door je maaltijden voor te bereiden, weet je namelijk niet alleen precies wat er in je eten zit, maar kan je het ook zo gezond maken als je wil én bespaar je flink wat geld. Niet alleen geld dat je anders aan de zoveelste lunch buiten de deur zou uitgeven, maar ook geld dat aan weggegooid eten op zou kunnen gaan. Door zelf een gezonde maaltijd voor te bereiden consumeer je minder verpakkingsmateriaal en ben je sowieso stukken bewuster met eten bezig.

We hopen oprecht dat ook jíj net een beetje meer je best gaat doen
Naast bovenstaande zijn er natuurlijk de welbekende zaken als het recyclen van je apparatuur en afval, het planten van wat groenten in je tuin of op je balkon en het gebruiken van energiebesparende LED-verlichting. Wat wij vooral met deze tips hopen te bereiken, is dat je er op z’n minst even over nadenkt. Je bent misschien maar één van die zeven miljard mensen op aarde, maar ook in je eentje kan je al zo enorm veel bereiken.

Natuurlijk maak je niet dezelfde impact als een climate friendly wereldbedrijf, maar des te belangrijker is het om juist dit soort bedrijven te steunen. De manier waarop bijvoorbeeld KPN klimaatneutraal weet te blijven, ondanks de groei, vinden we oprecht heel erg fijn om te zien en we hopen dat nog veel bedrijven zullen volgen. Hopelijk raak je hier ook in je eigen huis geïnspireerd door. Als we allemaal een beetje helpen, komt dat heus wel goed!

In samenwerking met KPN

Reageer op artikel:
8 super simpele dingen die jij kunt doen om duurzamer te leven
Sluiten