Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Food 21 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

8x de beste restaurants in Amsterdam voor een culinair diner

Culinaire liefhebbers weten er alles van: zoveel restaurants om uit te proberen, en zo weinig tijd. De selectie kan nogal eens lastig zijn, en daarom testen wij de nieuwste, lekkerste maar ook meest opvallende restaurants door heel Nederland. Zo is het voorwerk al gedaan en hoef jij alleen nog maar optimaal te genieten. We zetten de 10 beste restaurants in Amsterdam voor een culinair diner op een rij.

En daar wil je heen.

1. Graphite by Peter Gast

Graphite by Peter Gast is een SpeakEasy-restaurant in het centrum van Amsterdam (1 Michelinster, 16/20 GaultMillau). Hoewel de gevel compleet verhuld dat hier een geweldig restaurant zit, bevindt zich achter de deuren de wondere wereld van restaurant Graphite. Je kunt alleen naar binnen met je eigen QR-code, die je op de dag van aankomst per Whatsapp-bericht ontvangt.

Je wordt vervolgens verwelkomd in een restaurant met clubby setting, inclusief gedimde lichten. Het restaurant biedt menu’s aan van 10, 15 of 20 bereidingen waardoor je verschillende, bijzondere smaken ervaart. En dat natuurlijk in combinatie met de meest eigenzinnige wijnen.

2. Jansz.

Een elegante, maar no-nonsense plek aan de grachten waar gasten ongedwongen kunnen genieten van een casual maaltijd, een cocktail of juist van een hele avond gevuld met verschillende gangen en mooie wijnen. Al sinds Jansz. haar deuren opende in 2016, heeft het ‘buurtrestaurant’ in de Negen Straatjes een speciaal plekje in het hart van de culinaire liefhebber.

3. Cantine de Caron

Na het succes van hun pop-up restaurant op de Westergas keerden tv-kok Alain Caron en zoons David en Tom afgelopen jaar definitief terug naar het Machinegebouw. De monumentale locatie van 400 m2 vormt de perfecte setting voor hun restaurant Cantine de Caron. De sfeervolle brasserie serveert Franse gerechten in een Mediterrane sfeer. Uiteraard vergezeld door topwijnen uit alle vooraanstaande Franse regio’s.

4. Vuurtoreneiland

Om dit restaurant in Amsterdam te bereiken moet je eerst een boottocht maken naar een eiland buiten de stad. Daar schuilt een heel bijzondere wereld. Je krijgt eerst een rondleiding over het eiland, waarna je naar jouw tafel wordt gebracht. Een verrassingsmenu van vijf gangen staat op het programma en een sommelier zorgt voor bijpassende wijnen. Na afloop van het diner ga je met de boot terug naar het vaste land. Nog één tip: reserveer op tijd.

5. Sjefietshe

Sjefietshe is een restaurant waar het allemaal om ceviche draait. Een paar jaar geleden werd het geopend als een pop-up tent, maar in 2019 werd het een volwaardig restaurants. Hoewel het restaurant in het teken staat van Peruaanse visgerecht, is dat niet het enige wat je er kunt eten.

Wél hebben ze t/m 1 oktober een samenwerking met Belvedere Vodka voor een ceviche gegaard in de nieuwe Lemon & Basil Organic Infusion vodka van Belvedere. Een vodka infused ceviche dus, oftewel Belviche. Bij het gerecht krijg je een bijpassende Belvedere Lemon & Basil Spritz-cocktail. Zeker het proberen waard.

Belviche

6. Ode aan de Amstel

Op een waanzinnige locatie aan het water vind je Ode aan de Amstel. Beneden bevindt zich het restaurantgedeelte met een prachtig uitzicht over de Amstel en schuifpuien die opengaan zorgen voor het ultieme zomergevoel bij mooi weer. Vanaf 11:00 uur kun je er terecht voor de all day dining-kaart, het verrassende Chef’s menu, een Sunday brunch of een gezellige borrel. De kaart staat vol klassiekers die zijn voorzien van een spannende Aziatische twist.

7. TOZI

TOZI ligt in het hart van het Amsterdamse Oud-Zuid en biedt een menu dat een voorproefje geeft van authentiek Italië. De naam van het restaurant is een Venetiaans jargon dat liefdevol wordt gebruikt voor het omschrijven van “een groep goede vrienden”. Het cicchetti concept – kleine Venetiaans-Italiaanse gerechten – viert de Italiaanse traditie van het delen van lekker eten. Alle gerechten zijn gericht op authentieke Italiaanse kwaliteit. Versheid en eenvoud staan centraal.

8. Marie

Een brasserie vernoemd naar een sterke en onafhankelijke vrouw: de vrouw van Gerard Heineken, gelegen in Hotel de L’Europe. Marie had grote interesse voor mode, reizen naar Zuid-Frankijk en het bezoeken van botanische tuinen. Geniet van de verfijnde smaken van de Côte d’Azur, in het hart van Amsterdam.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.