Vivian
Vivian Love & Life 30 jan 2016

9 dingen die veel belangrijker zijn dan je cv als je een baan zoekt

Hoewel het heel belangrijk is dat je een goed en verzorgd cv hebt, zijn andere dingen nét zo belangrijk. Hieronder lees je negen dingen die je niet mag overslaan als je gaat solliciteren.

1. Research! Misschien wel het belangrijkste punt bij solliciteren is dat je kennis hebt van het bedrijf. Weet wanneer hij is opgericht, wie de directeur is, wat hij precies doet en kom ook met ideeën over wat hij in de toekomst zou kunnen doen om zich te verbeteren. Tijdens een sollicitatie toon jij hiermee niet alleen aan dat je weet wat je bij het bedrijf komt doen, maar ook dat je nauwkeurig en voorbereid bent.

Daarnaast is dit een goede manier om voor jezelf te bepalen of dit bedrijf goed bij jou past. Misschien ben jij het wel niet helemaal eens met zijn werkwijze of zijn jouw taken heel anders dan wat in de baanomschrijving staat. Hiervoor is het belangrijk om connecties te maken met mensen in het bedrijf, waarmee we bij punt 2 aankomen.

2. Zorg dat je de juiste mensen kent. Het is handig als je mensen bij het bedrijf kent waar je wil gaan solliciteren. Je kunt hen vragen over hun ervaringen en over praktische zaken op de werkplek. Zo kun je erachter komen of dit bedrijf bij jou past en andersom.

Daarnaast kunnen deze connecties je helpen om een sollicitatiegesprek te krijgen. Tegenwoordig is het erg lastig om aangenomen te worden bij een bedrijf waar niemand je kent. Je moet geluk hebben dat je kan blijven hangen bij je stageplek of je moet connecties hebben bij een bedrijf. Daarom is het dus heel belangrijk dat je veel mensen kent in je werkveld.

3. Stel realistische doelen. Voordat je het hele internet afspeurt naar een baan is het belangrijk om duidelijk te hebben welke doelen je wilt bereiken, maar houd deze wel realistisch. Grote kans dat het je niet direct gaat lukken om van je eerste salaris een tas van Chanel te kopen.

Richt je daarentegen op doelen als werkervaring en het kunnen uitvoeren van eigen concepten en ideeën. Zoek een bedrijf dat hier goed op aansluit.

4. Maak een persoonlijke website. Hoewel het belangrijk is om een goed cv te hebben, kun je nog meer indruk maken met een eigen website. Tegenwoordig is iedereen online. Wanneer de grote baas een sollicitatiebrief van jou ontvangt, zal hij niet naar je cv kijken. Nee, het eerste wat hij of zij doet is jouw naam googelen. Grote kans dat jouw persoonlijke website nog boven al die beschamende Facebookfoto’s staat.

Op je eigen website kun je je vele malen interessanter profileren dan op een A4’tje. Je kunt je hier uitleven met je designskills en goed laten zien wat jouw stijl is. Laat hier ook zeker je beste werken zien, zodat je toekomstige werkgever weet wat je in huis hebt.

5. Word een pro in sollicitatiegesprekken. Nu je er op papier/internet uitziet als dé perfecte werknemer, moet je dit ook nog bewijzen in het sollicitatiegesprek. Als je tijdens het gesprek helemaal stilvalt, zal niemand je goede cv meer herinneren.

Daarom is het in eerste instantie belangrijk dat je je research doet naar het bedrijf (zie punt 1). Ook is het goed om vragen te bedenken die je tijdens het gesprek kunt stellen. Hiermee laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.

Hoe zenuwachtig je ook bent, laat dit niet blijken. Geef een stevige hand, probeer niet te stotteren en kijk de ander altijd in de ogen aan.

6. Praat over je hobby’s. Het sollicitatiegesprek hoeft niet een en al business-praat te zijn. Als je je toekomstige werkgever écht wil overtuigen, praat dan bijvoorbeeld over je hobby’s. Houd je van avontuurlijke sporten zoals bergbeklimmen, vertel daar dan over. Was je tenniskampioen van je provincie? Wie weet tennist hij/zij ook wel, waardoor jullie iets hebben om over te praten.

Hiermee laat je je toekomstige werkgever zien dat je niet alleen maar een van de zoveel sollicitaties bent, maar dat je iemand bent die hij/zij niet op de werkvloer wil missen.

7. Bereid je elevator pitch voor. Stel je voor dat jouw grootste droom is om redactrice bij de Amerikaanse Vogue te zijn. Op een dag kom je plots Anna Wintour tegen en ziet haar een lift in stappen. Natuurlijk stap je zo snel als je kan diezelfde lift in (probeer hierbij zo min mogelijk als een stalker over te komen). In de tijd die je met Anna in deze lift staat, kun je haar precies uitleggen waarom jij zo’n goede aanwinst zou zijn voor Vogue.

Hierop is een elevator pitch gebaseerd. In de tijd die je zogenaamd in de lift staat met iemand moet jij jezelf naar het bedrijf toe kunnen pitchen. In minder dan twee minuten moet jij kunnen benoemen waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Kort en krachtig is hier dus het motto.

8. Zorg voor een goede nachtrust. Dat je flink nerveus bent voor dat belangrijke sollicitatiegesprek is niet zo gek, maar zorg wel dat je de nacht ervoor toch acht uur slaap pakt. Drink een warme kop thee en ga vroeg naar bed, je zult zien dat je de volgende ochtend verfrist wakker wordt en klaar bent om dat sollicitatiegesprek te nailen.

9. Wees zelfverzekerd. Last, but definitely not least: je moet zelfvertrouwen hebben. Het maakt niet uit hoe geschikt je op papier bent voor de baan, als je niet in jezelf gelooft is de kans groot dat iemand anders dit ook niet doet.

Confidence is infectious. Je moet jezelf weten te verkopen. Wanneer je dit niet doet, zul je veel sneller worden vergeten dan de persoon die binnen komt lopen met een attitude alsof hij de baan al heeft. Wees daarom zeker van jezelf, stel vragen en toon je interesse in het bedrijf en zijn werknemers.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 dingen die veel belangrijker zijn dan je cv als je een baan zoekt
Sluiten