Josca
Josca Food 25 apr 2016

9 feitjes over koffie die je nog niet wist

Deze koffiefeitjes zijn wat minder bekend en we zijn benieuwd of jij er al een paar van weet! Wij hebben in ieder geval weer voldoende geleerd over het vooral door blijven drinken van dit goedje.

1. Dark roast koffie bevat minder cafeïne dan light roast koffie, ondanks het feit dat dark roast koffie over het algemeen een sterkere smaak en donkerdere kleur heeft. Tijdens het brandproces verdwijnt namelijk ook een deel van de cafeïne. Een sterkere smaak betekent dus vaak juist minder cafeïne!

2. Koffie kan je work-out versterken. Dat wil zeggen: je krijgt er natuurlijk meer energie van, maar het zorgt er ook voor dat je uithoudingsvermogen een boost krijgt en dat work-outs als hardlopen opeens een stuk makkelijker gaan.

3. Het ideale tijdstip om je kopje koffie te drinken in de ochtend is 10:00. Het best nog kun je een uur wachten met koffie drinken nadat je wakker wordt. Je lichaam maakt het stofje cortisol aan om je te wekken en dit betekent dat de cafeïne in koffie nog niet voldoende werkt als je net wakker bent.

4. Je kan daadwerkelijk gewekt worden door de geur van koffie. Dit bleek uit een onderzoek van de Seoul National University. Misschien kom je op die manier wél uit bed.

5. Vrouwen die koffie drinken hebben minder kans op een depressie. In een onderzoek van de Harvard School of Public Health kwam naar voren dat de kans op depressie maar liefst 20 procent minder was onder vrouwen die vier of meer kopjes koffie op een dag dronken. Koffie zonder cafeïne viel hier niet onder.

6. Koffiedrinkers hebben 20 procent minder kans om Alzheimer te krijgen; volgens onderzoek moet je hier drie tot vijf kopjes voor drinken per dag. Deze conclusie werd gedeeld op het jaarlijks Europees Alzheimer Congres in 2014.

7. Koffie kan erectieproblemen voorkomen. De Universiteit van Texas onderzocht de relatie hiertussen. Als een man twee tot drie kopjes koffie drinkt op een dag kan dit de kans op erectieproblemen met 42 procent laten afnemen.

8. Jaarlijks drinkt de wereld maar liefst 500 miljard(!) kopjes koffie. 14 miljard van deze kopjes zijn Italiaanse espresso’s.

9. Cold brew koffie bevat minder cafeïne dan koffie die warm bereid is. Dus als je in de zomer voor een cafeïne-oppepper wil gaan met een kop koude koffie, kun je de cold brew beter links laten liggen en eventueel voor een ijskoffie gaan (de variant met ijs, niet roomijs).

Nog meer goed nieuws, want volgens onderzoek leven mensen die veel koffie drinken langer:

Reageer op artikel:
9 feitjes over koffie die je nog niet wist
Sluiten