Deze 9 ingrediënten zou je eigenlijk nooit op je huid moeten gebruiken

Het lijkt ideaal: producten die je altijd in huis hebt gebruiken om je huid op te peppen. Echter zijn er een hoop DIY’s op het internet te vinden die het gebruik van producten promoten die eigenlijk helemaal niet goed zijn om op je gezicht te smeren.

Huidexperts Dr. Janet H. Prystowsky (President van Janet H. Prystowsky MD en Livad Skin Care) en Dr. Michael Swann MD (van Swan Dermatology) stelden een lijstje samen van 9 producten die je nooit op je huid zou moeten gebruiken. De volgende keer dat je zelf een gezichtsmaskertje wilt maken, kun je deze producten dus beter laten staan.

1. Bakpoeder

Bakpoeder is een ingrediënt van veel DIY-maskertjes. Hoewel er wordt gedacht dat het als milde scrub kan dienen, is het eigenlijk niet goed voor je huid. Dit komt doordat de pH-waarde van bakpoeder een stuk hoger is dan die van de huid, namelijk 8,3 tegenover een neutrale 7. Volgens Janet zal de hoge zuurtegraad van slechte invloed zijn op de kwaliteit van je huid: “It will counteract the normal acidity of the skin, making the enzymes and skin flora change. When skin flora changes, the skin becomes more prone to infection.”

2. Citroensap

Hoewel er wordt gedacht dat citroensap een goed middeltje zou zijn om donkere vlekken in de huid op te lichten, maakt de pH-waarde het ook niet geschikt om op je gezicht te smeren. Zo vertelt Janet: “The low pH of lemon juice can burn your skin.”

3. Tandpasta

Ja, tandpasta kan helpen tegen puistjes door ze uit te drogen, maar het is heel slecht voor je huid! Janet legt namelijk uit dat er niks in tandpasta zit waar je huid baat bij heeft: “Toothpaste is alkaline and has flavoring in it. There is nothing therapeutic about it for the skin. If there is fluoride in it, then complexion can react badly to it.”

4. Haarlak

We weten niet wie er ooit op dit absurde idee is gekomen, maar blijkbaar zijn er mensen die adviseren om haarlak op het gezicht te gebruiken om make-up te fixeren. Het is natuurlijk ook helemaal niet goed om zoiets chemisch op je gezicht – bij je ogen en neus – te spuiten. Janet bevestigt dit: “There are propellants and other chemicals in hairspray that are harmful if inhaled.”

5. Heet water

We weten hoe ontspannend het is om een hele hete douche te nemen, maar dit is niet zo fijn voor je huid. Volgens Janet kun je de temperatuur van je douche het best instellen op 37,5 graden, aangezien heter water je huid zal beschadigen: “It can cause a thermal burn and will melt away your natural oils.”

6. Suiker

Hoewel suiker een goed natuurlijk scrubmiddel lijkt, legt Janet uit dat het eigenlijk veel te grof is om op het gezicht te gebruiken: “Sugar is a sharp angulated crystal that can cut into the skin. It is scratchy and will disrupt your skin cells causing injury.”

7. Alcohol

In de wat heftigere gezichtsproducten tegen puistjes zit soms alcohol verwerkt, maar eigenlijk raadt Michael het gebruik van (bepaalde soorten) alcohol op de huid af: “As an irritant, it is painful when applied to abraised or irritated skin. Generally speaking, this might at best improve a specific pimple’s appearance but negatively affect the surrounding skin and lead to more inflammation and pimpling.”

8. Vaseline

Dit product is geweldig om droge lippen te verhelpen, maar het is niet zo slim om het op je gezicht te smeren met de gedachte je droge huid te fixen. Michael legt uit dat dit komt door het petroleum dat in vaseline zit: “Ointment like petroleum is greasy and is basically a barrier. I recommend it for chapped lips, but not as a routine moisturizer because it can block pores and thus is comedogenic.” Wél kan vaseline fijn zijn om over je nachtcrème te gebruiken, wanneer je huid even wat droger is. Het legt een soort laagje over de crème heen, waardoor deze extra goed intrekt.

9. Azijn

In sommige DIY gezichtsmaskers zit azijn, maar het zuur dat erin zit is extreem slecht voor je tere huidje. Michael vertel waarom: “The acid mantle of the skin is chemically protective as it maintains an acidic pH around 5. Vinegar, like baking soda, is a base. Neutralizing the pH will also neutralize the protective effect of the acid mantle which can cause yeast and bacteria to overgrow and disrupts the skin’s physical protective barrier.”

 

Bustle

Reageer op artikel:
Deze 9 ingrediënten zou je eigenlijk nooit op je huid moeten gebruiken
Sluiten