Onderzoek wijst uit: werknemer met 9-tot-5 mentaliteit is het meest gelukkig

Vaak wordt een romantisch beeld geschetst van de freelancende millennial die overal ter wereld, op elk moment zijn laptop kan openklappen: in strandbarretjes in Barcelona of op de bank, nadat de kinderen in bed liggen. Maar is dat flexibele werken wel zo romantisch, en is de 9-tot-5 mentaliteit dan zo slecht?

Tegen de moderne ideeën in, laat recent onderzoek zien dat we misschien toch niet zo slecht af zijn met die 9-tot-5 mentaliteit.

Verwachtingen van de moderne werknemer

Van de ‘moderne werknemer’ wordt meer flexibiliteit dan ooit verwacht. 75% van de werkgevers geeft zelfs aan dat ze verwachten dat hun personeel werk- en privétijd flexibel kan indelen. Dat is meer dan de veertig procent van de werknemers die aangeeft dat ze liever vasthouden aan een 9-tot-5 mentaliteit. Veel werknemers zijn namelijk niet zo happig op die ’24/7-flexibiliteit’ waar veel werkgevers op aansturen.

Meer werkgeluk?

Een interessante vraag in deze context zit hem vooral in wie het meeste werkgeluk ervaart. Mensen met een strikt afgebakende 9-tot-5 mentaliteit of de mensen die werk en privé in elkaar laten overlopen?

Onderzoek wijst uit dat het hoogste werkgeluk ervaren wordt door mensen met een 9-tot-5 mentaliteit. De onderzoekers merkten daarnaast een omgekeerd evenredig verband op tussen flexibiliteit en werkgeluk: hoe méér flexibiliteit verwacht wordt, hoe lager de score op werkgeluk.

Verklaringen

Hoe dat komt? Waarschijnlijk zit de verklaring hem in het feit dat werknemers het niet fijn vinden om tijdens vrije momenten gestoord te worden. Daarnaast is het ook heel aannemelijk dat de work-life balance verstoord wordt als je geen duidelijk afgebakende werkuren meer hebt.

Toch is het belangrijk om daar waakzaam op te zijn. De ene periode is natuurlijk al wat drukker als de andere, maar als de weegschaal met werk en privé vaker uit balans is dan niet, zal je veranderingen in je leven moeten maken om een burn-out te voorkomen. Misschien moeten we met z’n allen ook maar eens durven toegeven dat er niets mis is met een good old 9-tot-5 mentaliteit.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: werknemer met 9-tot-5 mentaliteit is het meest gelukkig
Sluiten