Alex Ebbers
Alex Ebbers Beauty 12 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Last van puistjes? Doe dan deze kleine aanpassingen in je levensstijl

Hoe je het ook wendt of keert, puisten zijn vervelend. De een krijgt ze tijdens de puberteit, de ander krijgt er op latere leeftijd pas last van. Om van puisten af te komen is een goede huiverzorgingsroutine een van de belangrijkste dingen, maar laten we niet vergeten dat je levensstijl ook een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je huid.

De invloed van je levensstijl op puisten

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord dat je bepaalde dingen beter wel of niet kunt doen als je last hebt van puisten. Welke aspecten je aan je levensstijl kunt veranderen om puistjes te baas te worden, lees je hieronder.

1. Haal je make-up er ALTIJD af

Veel mensen met een onzuivere huid hebben een groot deel hiervan aan zichzelf te danken. Het ‘s nachts laten zitten van make-up is een grote veroorzaker van huidproblemen, omdat zo je poriën verstopt raken. Daarnaast kan het de huid en je ogen flink irriteren. Het is een kleine moeite en kan een groot verschil maken in je huid. Gewoon even netjes je make-up verwijderen voor het slapen, dus.

2. Zorg voor een passende en consistente huidverzorgingsroutine

Een huidverzorgingsroutine is cruciaal in het behandelen van puisten. Wees je hierbij bewust van het feit dat elke huid anders is. Door onderzoek te doen naar jouw huidtype kom je erachter waar jouw huid behoefte aan heeft, waar je weer je huidverzorging op aan kunt passen. Wees overigens wel consistent in het verzorgen van je huid. Je hebt er niets aan als je sporadisch eens een reiniger of moisturizer gebruikt. Maak dit dus onderdeel van je dagelijkse routine.

3. Minder met zuivel en suiker

Hoewel er lang werd gedacht van niet, is er wel degelijk een verband tussen voeding en puisten. Het eten en drinken van veel zuivel en suiker kan zorgen voor meer acne. Je kunt met een gerust hart melkproducten en suiker eten, maar mocht je dit nou meer dan gemiddeld doen en last hebben van puisten, kan het een idee zijn hiermee te minderen of te stoppen.

4. Probeer stress te verminderen

Door stress wordt de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor er sneller puistjes ontstaan. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het verlagen van je stressniveau kan dus invloed hebben op je huid.

5. Let op je voeding

Antioxidanten helpen je huid beschermen. Dat klinkt misschien als een ingewikkelde term, maar bijvoorbeeld vitamine C bevat veel antioxidanten. Daarnaast werkt vitamine C ontstekingsremmend, wat precies is wat je nodig hebt bij puistjes.
Naast vitamine C is ook vitamine D goed voor een huid met puistjes. Sterker nog, er is een verband tussen een laag vitamine D gehalte en acne. Vitamine D zorgt voor een goede wondgenezing en werkt net zoals vitamine C ontstekingsremmend.

Het is natuurlijk niet gezegd dat als je deze aanpassingen in je levensstijl doorvoert, je puisten per direct verdwijnen. Elke huid is anders en heeft andere behoeften. Het kan nooit kwaad eens iets te proberen, maar mocht je echt last hebben van acne, raden we je aan een dermatoloog te bezoeken.

Natuurlijk kan de oorzaak van je puisten ook dieper liggen. Hier lees je wat de plek van je puistjes over je gezondheid kan zeggen.

NCBIDr. Jetske Ultee

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Last van puistjes? Doe dan deze kleine aanpassingen in je levensstijl
Sluiten