Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 16 sep 2018

7 tekenen dat je te afhankelijk bent van je partner

Ken je die koppels die altijd samen zijn? Al-tijd. Samen naar de stad, samen naar feestjes, samen naar de supermarkt. Is dat nou eigenlijk wel gezond? Dit zijn tekenen dat je te afhankelijk bent in je relatie.

Te afhankelijk van je partner

Het is lastig om het verschil te zien tussen een relatie waarin je veel om elkaar geeft en een relatie waarin je echt afhankelijk bent van elkaar. In principe merk je dat je té afhankelijk bent wanneer je je partners behoeftes voor die van jou zet. Dit zijn tekenen dat je niet genoeg aan jezelf denkt in je relatie.

1. Je baseert jouw emoties op die van de ander

Wanneer je erg close bent met iemand, is het af en toe lastig om je emoties los te zien van die van de ander. Vooral als je een empatisch persoon bent. Psycholoog Jennifer B. Rhodes zegt: “This becomes a problem when you turn to your partner when you know you should engage in self-care to manage your emotions and choose not to. Co-dependency stems from deep disconnection between yourself and your emotions.”

Als je dus te afhankelijk bent van je bae, is de kans groot dat je je eigen geluk baseert op zijn of haar geluk. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je lief zich kut voelt, hoef jij je niet zo te voelen.

2. Je hebt geen eigen mening

Moeite hebben met het vormen van een eigen mening is nog zo’n teken van afhankelijkheid. Als je merkt dat het je niet echt lukt om nog te beslissen wat jij graag wil eten ‘s avonds, dan gaat er iets mis. Neem een stapje terug van je lief, want het is belangrijk om je eigen mening te hebben en zelf knopen door te hakken.

Het is ook niet de bedoeling dat je de mening van je partner kiest als je het er eigenlijk niet mee eens bent. Iemand die een duidelijke mening heeft, is daarnaast ook veel aantrekkelijker.

3. Je plant ‘voor het geval dat’ geen andere dingen

Heb je maandag tot en met donderdag niet met je partner afgesproken en vragen je vriendinnen je om naar de bioscoop te gaan? Grote kans dat je die plannen afhoudt. Wanneer je te afhankelijk bent in je relatie, is de kans groot dat je wacht met plannen maken met je vrienden omdat je hoopt dat je lief toch nog wil afspreken.

Super zonde. Spreek gewoon af met je vriendinnen. Je partner moet je juist tijd met je vrienden gunnen en als hij of zij dat niet doet, is dat een teken van een ongezonde relatie.

4. Je bent bezig met wat je partner van je vindt

Natuurlijk vinden we het allemaal belangrijk, tot op een zeker punt, wat anderen van ons vinden. En dat hebben we vooral bij de mensen van wie we houden. Maar het moment waarop je je eigenwaarde laat bepalen door hoe anderen je zien, is een teken dat je te afhankelijk bent.

Relatietherapeute Dr. Walfish zegt: “The only way to break out of this pattern is to nurture and praise yourself [in] incremental steps toward separation. We must prepare and equip ourselves to deal with life and then let things fly on their own.” Zorg voor jezelf en laat aan jezelf merken dat je er mag zijn, no matter what anderen denken.

5. Je partners toekomst is belangrijker

Als jij en je partner het hebben over de toekomst, hoe groot is jouw aandeel daar dan in? Bouwen jullie de toekomst samen? Of hang je er toevallig bij? Dit is een duidelijk teken van te afhankelijk zijn in je relatie, omdat je zo je eigen groei tegenhoudt.

Jennifer zegt hierover het volgende: “Interdependence should be the goal — meaning that both parties can achieve their individual goals without fear that they will hurt their partner and work together to achieve couple goals.” Het moet gewoon allemaal gelijk zijn en dat is ook wel logisch.

6.Je durft niet boos te worden

Nog iets wat duidt op een ongezonde relatie is wanneer je niet aangeeft dat je boos bent. Je moet in je relatie direct je boosheid of irritaties uit kunnen spreken. Als je merkt dat je confrontatie vermijdt of dat je passief agressief bent, is dat een slecht teken.

7. Alleen zijn is geen optie

Dit is waarschijnlijk het duidelijkste signaal dat je te afhankelijk bent van je partner. Als je merkt dat je altijd met je partner wilt zijn en dat je heel slecht gaat op het idee van een avondje alleen, ben je te afhankelijk. Natuurlijk wil je in een relatie vaak met je liefje zijn, maar dat is niet gezond.

Dr. Walfish zegt hierover: “Healthy relationships require two willing and whole people who are self-contained and maintain separateness while enjoying bonding, attachment, and intimacy with reasonable boundaries.”

Wat nu?

Volgens professionals is het wel degelijk mogelijk om een relatie om te gooien. Het belangrijkste is dat je leert om tijd met jezelf door te brengen en voor jezelf te zorgen. Jij, jouw meningen, jouw persoonlijkheid en doelen mogen er zijn. Dat is iets wat je moet leren.

Zodra jij weet wat je waard bent, wordt het makkelijker om minder afhankelijk te worden van je partner. Uiteindelijk is het zo dat je partner (en jij ook) iemand verdient die op zijn of haar best functioneert. Als je voor jezelf weet te zorgen en tegelijkertijd je lief support, heb je een gezonde relatie.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Dit is waarom je altijd een beetje single moet zijn in je relatie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Elite Daily

Reageer op artikel:
7 tekenen dat je te afhankelijk bent van je partner
Sluiten