Trix Jacobs
Trix Jacobs Love & Life 28 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom afvallen met een crashdieet niet erg verstandig is

Een crashdieet lijkt vaak de oplossing als je veel kilo’s in een korte tijd wil verliezen, maar daar heb je het mis. Afvallen met dit dieet is namelijk niet heel verstandig.

Waarschijnlijk ben je bezig met je goede voornemens voor het komende jaar. Een gezondere levensstijl staat misschien wel op je lijstje en de kans is groot dat je een of ander dieet volgt. Pas wel op, want niet alle diëten zijn goed voor je. Net zoals het Pioppi dieet is het crashdieet niet echt effectief en je lichaam wordt er ook niet blij van.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen met een crashdieet

Bij dit beruchte dieet vermijd je zo veel mogelijk calorieën. Hierdoor zou je in een korte tijd veel afvallen en zelfs per week wat kilo’s lichter worden. Dat klinkt natuurlijk als een droom, maar gezond is het helaas niet. Er zijn namelijk veel haken en ogen aan dit dieet. Hieronder sommen we er een aantal op.

1. Je verliest vooral water

Je verliest voornamelijk water in plaats van vet. Je lichaam gebruikt je vet als reserve, dus komt daar in het begin nog niet aan. In plaats daarvan verlies je water en eiwitten, waardoor je je slecht voelt in de eerste weken van je dieet.

2. Niet voor de lange termijn

Het dieet is best heftig en heeft een enorme impact op je leven. Je moet bewuste keuzes maken en op sommige etentjes nee zeggen om calorieën te vermijden. Dit houd je dus niet lang vol en is daarom niet efficiënt voor op de lange termijn. Je zal weer terugvallen in je oude gewoontes en dan kan je weer beginnen aan een nieuw dieet.

3. Nog meer honger

Waarschijnlijk zal het even goed wennen zijn in het begin. Een lekker broodje kroket moet je vervangen voor een salade en dit moet je bij nog veel meer andere maaltijden doen. Caloriearme gerechten zijn soms minder vullend, waardoor je alleen nog maar meer honger krijgt. In het begin is het dus nog lastig om een goede balans te vinden zodat je geen vreetbuien krijgt.

4. Slecht voor je lichaam

Als je aan dit dieet begint, moet je rekening houden met lichamelijke klachten. Omdat je niet meer alle stoffen binnenkrijgt, is het moeilijker voor je lichaam om te functioneren. Je weerstand verlaagt en daarom kan je sneller ziek worden. Ook is de kans groter dat je galstenen krijgt, omdat je cholesterol toeneemt door het afvallen.

5. Het irritante jojo-effect

Je gewicht schommelt enorm als je een crashdieet volgt. Je eet namelijk een periode heel weinig, waardoor je lichaam een seintje krijgt dat je weinig voedsel binnenkrijgt. Daarom ga je heel zuinig doen met je energie en verbrand je weinig vet. Je gewicht is daardoor niet echt stabiel en soms is er geen pijl op te trekken.

Laat dit dieet dus maar lekker varen. Je gezondheid staat op nummer één. Een gezonde levensstijl is veel belangrijker dan afvallen, houd dat altijd in gedachten.

Dankzij dit dieet heeft Bella Hadid een killerbody waar je u tegen zegt

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


 

Men's Health

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom afvallen met een crashdieet niet erg verstandig is
Sluiten