Afvallen en alcohol: wij vertellen wat je wél mag en kan drinken

Afvallen is moeilijk, dat weten we allemaal wel. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden. Zo is het ook wel handig om na te denken over alcohol wanneer je bezig bent met afvallen. Dit kun je wél drinken zonder schuldgevoel.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen en alcohol

Afvallen is natuurlijk niet iets wat je moet doen omdat je het idee hebt dat het moet. Slank zijn is zeker niet meer de norm. Je bent mooi zoals je bent. Maar als je wilt afvallen omdat je het echt zelf wil, dan zijn er dingen om rekening mee te houden. Zoals vrijmibo’s. Want alcohol zit soms ook bomvol calorieën.

Uiteraard is er niks mis met zo nu en dan een wijntje of een biertje. Dat zie je echt niet meteen terug op je heupen, maar het is wel iets om op te letten.

Calorieën in alcohol

Omdat er geen bruikbare voedingsstoffen in alcohol zitten, heeft het geen voedingswaarde. Daarom zijn de calorieën in alcohol ‘lege’ calorieën. Dat betekent dat deze niks toevoegen aan je dieet en daarom worden deze calorietjes omgezet in energie.

Gemiddeld zitten er zeventig kilocalorieën in een glas met alcohol. Een zaterdagavond zuipen kan dus al snel oplopen. En dan moet je ook nog eens een portie kaastengels en bitterballen erbij eten, want ja, dat hoort. Doordat je lichaam meteen van de calorieën van alcohol af wilt, blijven de calorieën die in de kaastengels en bitterbalen achter in je lichaam. Je raadt het al: dat wordt dus omgezet naar vet.

Alcohol in je bloed transformeert je lever tot azijnzuur en dat is heel slecht voor je lichaam. Je lichaam scheidt dit als eerste, waardoor het eten dat je daarvoor hebt genuttigd later wordt afgebroken.

Meer honger

Wanneer je alcohol drinkt, merk je ook snel dat je meer honger krijgt. Je lichaam haalt namelijk niks uit die lege calorieën die in alcohol zitten, dus ga je hunkeren naar eten. Toch heb je je ‘limiet’ aan calorieën al binnen. Niet heel erg bevordelijk wanneer je wil afvallen.

Wat kan je wel drinken?

Dus, is witte wijn een uitvinding van de duivel? Nee, alles mag met mate. Laten we vooral gewoon blijven genieten. Wat wel handig is om te weten, is welke soorten alcohol de minste calorieën bevatten. En op numero uno staat champagne. Een glaasje champie bevat maar 77 calorieën per glas.

Daarnaast is rum laag in calorieën, maar dat vindt niet iedereen even lekker. Wat ook een goede optie is, is vodka. Bestel in de club een ‘skinny bitch’ en je krijgt een vodka met spa rood. Omdat er in spa rood geen calorieën zitten, krijg je ‘maar’ 85 calorietjes binnen met dit lekkere drankje.

Witte wijn kun je beter laten staan als je echt hard bezig bent met afvallen. In een glas witte wijn zit namelijk al snel 155 calorieën. Drink je vier wijntjes tijdens het avondeten, dan loopt het snel op. Een biertje bevat al snel 110 calorieën dus dat is ook niet ideaal.

Maar goed, uiteindelijk is afvallen voor iedereen anders en je hoeft echt niet alcohol volledig uit je leven te schrappen. Als jij één avondje per week met je vrienden de stad in gaat is het drinken van water ook niks aan. Zolang je er maar wel stil bij staat wat de gevolgen zijn, is er niks aan het handje.

Reageer op artikel:
Afvallen en alcohol: wij vertellen wat je wél mag en kan drinken
Sluiten