Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 01/01/2019

Wil je wat afvallen? Van deze kaas kun je gewoon blijven eten

Ben je bezig met afvallen? Dan let je er waarschijnlijk op dat je genoeg beweegt en gezond eet, maar sommige guilty pleasures kan je niet laten. Ben jij bijvoorbeeld ook zo intens gek op kaas? Van deze kaas mag je blijven eten als je wil afvallen.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen en kaas

De feestdagen zijn voorbij en we hebben allemaal hartstikke genoten van een overschot aan lekker eten. Wil je in het nieuwe jaar iets meer op de lijn letten? Dan is het verstandig om te kijken naar wat je eet en dat kan klein beginnen. Geniet jij bijvoorbeeld enorm van kaas? Same here, maar het vetgehalte verschilt nogal.

Als het aan ons ligt dan zouden we de hele dag door kaas eten. Van jonge kaas, naar blokjes oude kaas tot aan pizza’s met heel veel kaas. We live for it. Toch zeggen veel mensen dat kaas niet bepaald bevordelijk is wanneer je wil afvallen.

Kaas is inderdaad een vetrijk product, maar dat betekent niet dat er geen gezonde voedingsstoffen in zitten. Naast eiwitten, zit er in kaas ook calcium, magnesium, kalium, zink en fosfor. Daarnaast zit in het melkvet in kaas ook vitamine A en een klein beetje vitamine D en B.

Hetgeen dat kaas eten geen aanrader maakt als je bezig bent met afvallen, is vanwege het hoge vetpercentage. Dat staat natuurlijk altijd op de verpakking en geeft dus aan hoe dikmakend het is. Het jonger de kaas, hoe beter het dus in je dieet past.

Geitenkaas

Ondanks dat er nog altijd een redelijk vetgehalte in geitenkaas zit, kan je lichaam het wel beter verteren. Daarnaast zitten er meer vitamines in geitenkaas, dus dit mag je best door je lunch of diner gooien.

Feta

Echte feta is meestal gemaakt van schapen-of geitenmelk en geconserveerd in een zoutoplossing. Deze kaas bevat veel calcium, B12 vitamine, vitamine D en aminozuren. Een iets gezondere vervanger van oude kaas, dus. Feta heeft wel vaak verschillende hoeveelheden calorieën, dus daar moet je wel even op letten.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is heerlijk over een pastagerecht en je hoeft dit echt niet te laten. In twee eetlepels Parmezaanse kaas zitten maar veertig calorieën. Met mate is er dus helemaal niks mis mee.

Jonge kaas

Oude kaas kan je het beste laten staan als je bezig bent met afvallen, want hier zit het meeste vet in. Wil je wat kilo’s kwijt, dan kan je dus beter kiezen voor jonge kaas dan oude kaas. Maar natuurlijk kan je gewoon alles eten, zolang je het maar niet te vaak eet. Genieten is ook belangrijk natuurlijk.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Hemels: deze cheeseburger bestaat uit alleen maar kaas

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Stay Healthy

Reageer op artikel:
Wil je wat afvallen? Van deze kaas kun je gewoon blijven eten
Sluiten