Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 22 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom afvallen met shakes vaak geen goed idee is

Het klinkt zo makkelijk: je drinkt dagelijks een paar shakes in plaats van een maaltijd en de kilo’s vliegen ervan af. Helaas wijst de praktijk vaak uit dat afvallen met shakes een typisch gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’ is. Hier lees je waarom.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen met shakes – liever niet

Veel vrouwen die willen beginnen met afvallen zijn snel geneigd naar de shakes te grijpen. Logisch, want het klinkt als een eenvoudige en snelle manier om van overtollige kilo’s af te komen. Je vervangt je normale maaltijden voor shakes en ziet de kilo’s ervan af vliegen. Perfect, zou je denken. Toch is het in veel gevallen niet de meest gezonde en effectieve manier om af te vallen. Hieronder lees je waarom.

1. Er zit vaak heel veel suiker in

Waar afvalshakes zichzelf een gezonde vervanger noemen, is vaak het tegenovergestelde waar. Veel shakes zitten namelijk bomvol suikers, wat het afvallen (en je tanden) geen goed doet. Sommige shakes bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola.

2. Er zitten niet genoeg eiwitten in

Juist hetgeen wat zo belangrijk is bij het verliezen van gewicht, ontbreekt in de meeste afvalshakes. Je hebt zo’n 75 gram aan eiwitten nodig per dag, waar veel shakes niet aan komen. Zo krijg je dus extreem veel suiker en weinig eiwitten binnen.

3. Je krijgt niet genoeg calorieën binnen

Er zijn shakes waarmee je maximaal duizend calorieën per dag binnenkrijgt. Dit is natuurlijk niet gezond en kun je niet volhouden. Hierdoor zul je snel afvallen, maar dit verloren gewicht komt er ook heel snel weer bij als je weer begint met normaal eten.

4. Het is niet motiverend

Het kan natuurlijk zijn dat je shakes vindt die wél de juiste voedingsstoffen bieden. Toch raden we ook dan af aan een shake-kuur te beginnen. Iedere dag een paar shakes naar binnen gieten gaat snel vervelen, waardoor het je op een gegeven moment tegen gaat staan. Door in plaats daarvan gezonde gerechten te bereiden en regelmatig te bewegen zul je én gewicht verliezen, én plezier houden in eten.

5. Het is lastig op gewicht te blijven

Voortbordurend op het vorige punt, gaat het lastig worden om op gewicht te blijven na het stoppen met de afvalshakes. Omdat je lichaam dan ineens weer een andere (waarschijnlijk juiste) hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, zul je merken dat je weer aankomt.

6. Het is duur

Het bedrag dat je uitgeeft aan allerlei ingewikkelde shakes, kun je ook uitgeven aan gezonde maaltijden voor jezelf. Dit is een veel leukere, lekkerdere en goedkopere manier om die overtollige kilo’s te verliezen.

Je pakt het probleem niet bij de kern aan

Overgewicht heeft vaan een emotionele oorzaak. Als je een emotionele eter bent, zullen shakes er helaas niet voor gaan zorgen dat het probleem wordt verholpen. Probeer daarom juist het probleem bij de kern aan te pakken en de shakes lekker te laten staan. Ga bij jezelf na wat ervoor zorgt dat je naar het (ongezonde) eten grijpt en probeer hier verandering in aan te brengen.

Moraal van het verhaal: van het creëren en aanhouden van een gezonde levensstijl word je een stuk gelukkiger dan van een shake-kuur. Daarnaast is de kans dat je dit volhoudt en blijvend resultaat ziet ook een stuk groter. Wil je toch graag afvallen met shakes? Lees je dan van tevoren goed in. Kies er bijvoorbeeld voor om niet al je maaltijden te vervangen voor shakes, maar gebruik het meer als een aanvulling. Meer informatie over afvallen met shakes vind je hier.

Consumentenbond

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom afvallen met shakes vaak geen goed idee is
Sluiten