Redactie
Redactie Love & Life 29 aug 2019

Afvallen? Nieuw onderzoek wijst uit dat om de dag vasten werkt én gezond is

Ben je al weken calorieën aan het tellen zonder succes? Als je wilt afvallen kan je het wellicht beter in een andere hoek zoeken, volgens recent onderzoek. Om de dag vasten zou de uitkomst bieden. De ene dag eet je niks, de andere dag mag je je uitleven. Hoe dat precies werkt? Wij zochten het uit.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen door te vasten

Oostenrijkse onderzoekers van de universiteit van Graz publiceerden hun bevindingen in het magazine Cell Metabolism. Zij vonden namelijk uit dat om de dag vasten bijdraagt aan gewichtsafname.

Gedurende vier weken volgden de onderzoekers zestig proefpersonen. De helft van hen volgde een ‘gewoon’ dieet, waarbij ze mochten eten wat ze normaal ook zouden doen. De andere helft moest 36 uur vasten. De dag erna mochten ze eten wat ze wilden.

Cheat day

Op de dag waarop de deelnemers mochten eten, mochten ze daadwerkelijk alles eten wat ze wilden. Zie het als een soort cheat day – vaak je favoriete dag tijdens een dieet. Wat bleek? De vrijwilligers gingen goed zitten voor hun maaltijd en aten aandachtig, maar kregen alsnog een derde minder calorieën binnen dan normaal. Gemiddeld vielen de proefpersonen meer dan drie kilo af in vier weken tijd.

Gezondheidsvoordelen van vasten

Maar er is meer. Afvallen draait natuurlijk niet alleen om de kilo’s, maar ook om je gezondheid. Daarom onderzochten de onderzoekers onder andere ook het cholesterol gehalte, buikvet en bepaalde aminozuren. Het resultaat was verbluffend: volgens de metingen waren de proefpersonen die vastten gemiddeld gezonder en hadden minder kans op hart- en vaatziekten.

Caloriearm dieet en afvallen

Een caloriearm dieet werkt niet altijd en voor iedereen, omdat je lichaam vaak tekort komt. Bij om de dag vasten is dat niet het geval en de onderzoekers hebben een vermoeden waarom. In de oertijd was er niet altijd eten beschikbaar (want: jagen gaat nou eenmaal niet altijd soepel), waardoor onze voorouders soms dagen niks aten, gevolgd door dagen van overvloed. Of dit echt de reden is voor het succes van dit dieet, is niet zeker.

Vraag advies van een dokter

Een belangrijke side note van de onderzoekers: ga dit niet op eigen houtje doen. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je aan een drastische verandering in je eetpatroon start. Zo voorkom je kwalen en weet je dat je gezond bezig bent, zonder dat je jouw lichaam kapotmaakt.

Lees ook: Dit is wat je wilt weten voordat je start met intermittent fasting

Parool

Reageer op artikel:
Afvallen? Nieuw onderzoek wijst uit dat om de dag vasten werkt én gezond is
Sluiten