Zo overleef je een ‘nee’ tijdens het solliciteren

Je hebt de vacature voor jouw droombaan gevonden en wil solliciteren. Je hebt urenlang gezwoegd op je motivatiebrief, jouw cv is piekfijn in orde, en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Het gesprek rock je, en eigenlijk heb je die baan al binnen. Tenminste, dat denk je. Want toch krijg je te horen dat je het niet bent geworden. Die ‘nee’ blijft door je hoofd spoken.

Bovenstaande situatie is natuurlijk een horrorscenario, maar het kan de beste overkomen. Houd deze dingen in je achterhoofd als je ooit met die ‘nee’ te maken krijgt.

1. Keep it classy bij het solliciteren

Met stipt op nummer 1: houd het classy. Bedank de persoon of personen die tegenover je zitten voor hun tijd. Als je nog vragen hebt, stel ze. Maar word niet boos, verhef je stem niet, en houd je tranen voor nu nog even onder controle. Wees professioneel en handel alles zakelijk af.

2. Doe een ugly cry

Als je je ziel en zaligheid in deze sollicitatie gestopt hebt, snappen we volledig dat die spanning er thuis even uit moet. Daar hanteren wij altijd het volgende stappenplan voor: 1.) Ga naar de dichtstbijzijnde supermarkt. 2.) Koop een flinke bak Ben&Jerry’s. En vooruit, die zak M&M’s mag ook mee. 3.) Nestel jezelf op de bank, het liefste onder een kleedje. 4.) Zet je favoriete jank-serie op, en laat je helemaal gaan.

Zonder grappen, een flinke ugly cry kan opluchten. Het is oké om toe te geven aan je emoties, dat helpt je met het verwerken van het nieuws. Grote kans dat je je ná die huilbui een stuk beter voelt.

3. Realiseer je dat het iedereen overkomt

Als je je realiseert dat zelfs Oprah vroeger ontslagen is als nieuwslezeres omdat ze “niet geschikt voor televisie” was, dan weet je dat jij jouw droombaan echt niet hoeft op te geven en gewoon door moet gaan met solliciteren. In een interview noemde Oprah dat ‘the greatest growing period of my adult life‘, wat ons brengt bij punt 4.

4. Bekijk het van de andere kant

What doesn’t kill us only makes us stronger. Die afwijzing lijkt nu misschien het eind van de wereld, maar je kunt het ook op een positieve manier bekijken. Wat heb je ervan geleerd? Wat kan je bij je volgende job interview beter doen?

5. Streef nieuwe dromen na

Misschien wel het allerfijnste van een droom, is dat je ze aan kunt passen. Nu wil je misschien niets liever dan als hoofdredacteur van de VOGUE aan de slag, maar gaandeweg kom je er misschien wel achter dat dat helemaal niet bij jou past. Dat je veel beter op je plek zit bij de Flow. Of als fotograaf. Of misschien wel iets heel anders. Blijf dromen, blijft nieuwe hobbies en passies ontdekken, blijf nieuwe dingen uitproberen.

Natuurlijk mag je ook nog een sprankje hoop houden op die ene droombaan. Als jou nu is verteld dat je nog niet genoeg werkervaring hebt, probeer dan gewoon over een paar jaar nog eens te solliciteren.

Op zoek naar een job tijdens corona? 3 tips om nu een baan te vinden

Reageer op artikel:
Zo overleef je een ‘nee’ tijdens het solliciteren
Sluiten