Aha! Dit is dus de échte oorzaak van die witte plekjes op je nagels

Als jij dacht dat die witte plekjes op je nagels door een tekort aan calcium komen – en daarom in wanhopige pogingen om er van af te komen enorme hoeveelheden melk drinkt – dan hebben we nu een nieuwtje voor je: de oorzaak van die witte plekjes op je nagels heeft namelijk met iets heel anders te maken. Bye, mom.

Witte plekjes op nagels

Mocht je het interessant vinden: de wetenschappelijke term voor de witte plekjes op je nagels is “punctate leokonychia”. Hoewel ze in sommige gevallen een tekort van een bepaalde voedingsstof in je dieet zouden kúnnen aangeven, is er over het algemeen een andere verklaring voor ze. De witte plekjes komen namelijk door een ‘trauma’ aan de nagel. Met andere woorden: je hebt je nagels laatst ergens tegenaan gestoten of tussen geklemd.

nagel-wit

Een andere, veel minder vaak voorkomende oorzaak is dat je een schimmelinfectie bij je nagels hebt. Wanneer je lichaam zo’n schimmelinfectie bestrijdt, laat het het groeiproces van minder belangrijke dingen – zoals nagels – vallen.

Het witte lijntje op je nagel geeft dan aan dat het groeiproces even was verstoord. Echter is dit witte lijntje pas zo laat zichtbaar dat je ondertussen al zou hebben gemerkt dat je een schimmelinfectie had. Schiet dus niet meteen in de stress bij het zien van een wit plekje; als je nog geen infectie bent tegengekomen dan is het hoogstwaarschijnlijk gekomen doordat je ergens tegenaan bent gestoten.

Het onderstaande filmpje van SciShow legt je precies uit hoe het allemaal zit. Weten we dat ook weer.

What Are Those Lines on My Nails?

You’ve probably had some. White lines or spots that appear and grow out with your nails. Why does this happen? There are a few reasons, ranging from bumping your nail to poisoning. Check out his Quick Question to see what might apply to you!

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Aha! Dit is dus de échte oorzaak van die witte plekjes op je nagels
Sluiten