Stellen die evenveel alcohol drinken, hebben meer kans om bij elkaar te blijven

Als enige nuchter zijn op een feestje terwijl al je vrienden de alcohol rijkelijk laten vloeien is nooit echt leuk. Maar wat nou als dit feestje niet één avond is, maar een dertigjarig huwelijk en je niet een vriendin, maar je hubbie weer veilig thuis moet zien te krijgen? You get the picture.

Samen drinken

Het komt dan ook niet als een verrassing dat getrouwde stellen die evenveel drinken, een grotere kans hebben om bij elkaar te blijven. Onderzoekers hebben 2.767 stellen ondervraagd die op het moment van het onderzoek gemiddeld 33 jaar getrouwd waren. Uit de cijfers viel te concluderen dat meer dan de helft van de stellen die evenveel drinken, over het algemeen gelukkiger zijn over hun relatie.

Maar voordat je nu naar de slijterij rent: dit bleek óók op te gaan voor stellen die helemaal geen alcohol drinken. De onderzoekers nemen vanuit de resultaten over het algemeen aan dat samen ‘actief’ drinken betekent dat stellen meer vrije tijd met elkaar doorbrengen, wat de kwaliteit van het huwelijk (of de relatie) zou verbeteren. Klinkt enigszins logisch.

Overigens is het helemaal niet erg als één van de twee af en toe iets dieper in het glaasje kijkt. De onderzoekers concludeerden namelijk dat participanten vooral minder gelukkig zijn als hun partner frequent meer drinkt. Dit is dus geen vrijbrief om je iedere avond samen helemaal lam te zuipen, maar een romantisch glaasje wijn of twee kan dus helemaal geen kwaad.

oxford academic

Reageer op artikel:
Stellen die evenveel alcohol drinken, hebben meer kans om bij elkaar te blijven
Sluiten