Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Social Media 24 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over de TikTok-trend ‘Girl Dinner’ en waarom mensen het problematisch vinden

op TikTok neemt een nieuwe foodtrend onze tijdlijn over, namelijk ‘Girl Dinner’. We herkennen de situatie allemaal, maar nu maken diëtisten zich zorgen.

Niet iedereen vindt de trend namelijk even herkenbaar en onschuldig.

Wat is een ‘Girl Dinner’?

We kennen het allemaal wel: je bent alleen thuis en hebt geen zin om voor jezelf te koken, dus gooi je een aantal random dingen op een bord. Ineens dineer je met kaas op stokbrood, druiven en wat chips.

De meest willekeurige combinaties doen nu de ronde op TikTok. Ze hebben allemaal iets gemeen: er zit zo min mogelijk moeite in de maaltijd.

@liviemaher

#girldinner #medievaltiktok

♬ original sound – Olivia Maher

Het was natuurlijk wachten op de trend, want Olivia Maher heeft met de bovenstaande video een succesformule te pakken: een herkenbare situatie die een schattige naam krijgt. De Girl Dinner-trend was geboren.

Mensen maken zich zorgen

Het klinkt schattig en herkenbaar, maar heeft deze trend ook een duistere kant? Volgens sommige TikTokkers zijn de porties van een Girl Dinner te klein, waardoor het een eetstoornis kan triggeren. Ook The New York Post uitte hun kritiek op de trend. En we moeten toegeven: sommige maaltijden zien er inderdaad uit als een snack voor kleuters, in plaats van een voedende maaltijd voor volwassen vrouwen.

@m.nevaeh.h

could eat 10 cans of this on its own

♬ original sound – karma carr

Dit is geheel afhankelijk van wat de Girl Dinner inhoudt natuurlijk. Sommige maaltijden bestaan uit komkommer, kaas en dipjes. Anderen bestaan uit veel nuggets en een kant-en-klare salade.

Al neemt de trend soms wel de verkeerde afslag. Wat begon met het delen van gekke combinaties, verandert nu in iemand dat een glas cola zero een volwaardige maaltijd vindt. Wij hopen dat dit een grap is.

@roryx04

Girl dinner ✨ #girldinner #fyp #ice #اكسبلور

♬ original sound – karma carr

Vrouwen en kleine porties

De term Girl Dinner impliceert in vele gevallen dat de maaltijd bestaat uit een kleine portie. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende ‘ladysteak’, die een stuk kleiner is dan een normale steak.

Deze foodtrend op TikTok is volgens velen daarom ook een normalisatie van problematisch eetgedrag. En dat dit soort maaltijden voor zoveel vrouwen herkenbaar zijn, is volgens hen zorgwekkend.

Onder andere voedingsexpert Nicole Frost laat zich erover uit. ”Unfortunately, these types of trends normalize and add to the already misinformed diet culture,” stelt ze. ”The food choices are mostly highly processed, not nutritionally balanced, they are gender biased, lack credibility and have the potential to insight disordered eating patterns in this young demographic.”

En daar heeft ze een punt. Hoe herkenbaar het ook is, er zit zeker een duistere kant aan deze trend – ook al is dat onbedoeld.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.