Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 18 jun 2019

Alles over voedingssupplementen: wat is het nut en heb je ze nodig?

De een zweert erbij en de ander is absoluut tegen: voedingssupplementen. Ze komen in allerlei vormen; pillen, capsules, dranken en poeders. Maar waar zijn ze nu precies goed voor en heb je ze echt nodig? Wij vertellen je waarom je nou wel of niet aan de voedingssupplementen moet.

Waarschijnlijk heeft iedereen al eens een voedingssupplement genomen, bijvoorbeeld een vitaminepil. Voedingssupplementen zijn eigenlijk pilletjes, poedertjes of iets anders waar voedingsstoffen inzitten, die je inneemt als aanvulling op de dagelijkse voeding. Maar heb je ze echt nodig?

Wanneer moet je voedingssupplementen slikken?

Als jij dagelijks gezond en gevarieerd eet krijg je genoeg voedingsstoffen binnen en zijn supplementen overbodig. Ook als jij af en toe niet de dagelijkse 250 gram groente en twee stuks fruit haalt, is er geen reden tot paniek. Maar wanneer moet je dan wel supplementen slikken? Als jij bijvoorbeeld veganistisch leeft krijg je weinig vitamine B12 binnen, omdat dit alleen in dierlijke producten zit. Dan is het aan te raden om dit in supplementvorm in te nemen. Als jij van jezelf weet dat jouw eetgedrag afwijkt van de norm, is het slim om uit te zoeken of je naast je dagelijkse voeding nog supplementen nodig hebt.

Naast het voorkomen van een tekort, dragen sommige supplementen ook op ander gebied hun steentje bij. Zo heb je bijvoorbeeld supplementen die goed zijn voor het haar, de huid en de nagels. Of supplementen die klachten verhelpen, zoals cranberrypillen dat doen bij beginnende blaasontsteking.

Is een teveel aan supplementen schadelijk?

Het is misschien heel verleidelijk om jezelf helemaal vol te knallen met voedingsstoffen en vitamines – want ‘hoe meer, hoe beter’-, maar liever doe je dit niet. In sommige supplementen zit 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, waardoor je snel het risico loopt op overdosering. Ieder supplement heeft zijn eigen bijwerkingen. Zo zorgt een teveel aan B6 voor tintelingen en gevoelloosheid, een teveel aan magnesium voor diarree en een teveel aan ijzer voor schade aan de lever. Hier zit je natuurlijk allemaal niet op te wachten.

Is er verschil in kwaliteit?

De prijzen van voedingssupplementen lopen enorm uiteen. Je denkt dus snel dat de duurdere exemplaren beter zijn, maar dit is niet altijd het geval. Een goedkoop supplement werkt vaak prima, duurdere pillen voldoen meestal aan speciale eisen. Zo zijn duurdere pillen vaak iets kleiner, wat fijn is met slikken, maar lastiger te produceren. Daarnaast zijn sommige voedingsstoffen duurder dan de andere, vandaar het verschil in prijs.

Wij raden aan om goed uit te zoeken of jij die supplementen wel echt nodig hebt voordat je ermee begint.  En groente en fruit vervangen door supplementen is geen slim plan, dit heeft namelijk negatief lichamelijk effect. Zo makkelijk kom je er niet vanaf.

Zorgnu

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles over voedingssupplementen: wat is het nut en heb je ze nodig?
Sluiten