Be an ally – Zo kom je op voor mensen van kleur op de werkvloer

Na de dood van George Floyd demonstreerden mensen in meer dan dertig landen tegen racisme. Ook op social media lieten steeds meer mensen zich horen tegen de onderdrukking van zwarte mensen en mensen van kleur in het algemeen. Nu is het zaak om diezelfde energie te behouden en je statements ook daadwerkelijk om te zetten in acties. Dat betekent dat je bijvoorbeeld het ongemakkelijke gesprek moet aangaan met vrienden en familie, maar ook op de werkvloer kan je veel betekenen. Hoe zorg je ervoor dat je een ‘ally’ bent op de werkvloer?

Je kunt altijd een positief verschil maken, wat voor functie je ook hebt.

Een ‘ally’ is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord

First things first: wat is een ally? Het Nederlandse woord is ‘bondgenoot’. De rol van een ally is om zich actief in te zetten om onderdrukking te beëindigen. Het is makkelijk om te denken: ‘Natuurlijk ben ik een ally! Ik ben een goed mens, progressief en ik geloof in gelijkheid voor iedereen.’

Maar daar blijft het niet bij. Bondgenoten weten dat het hun verantwoordelijkheid is om voortdurend te proberen hun eigen voorrecht te begrijpen. Ze zijn niet bang om hun privilege voor anderen te benutten. Ook als dit dus betekent dat ze hier bijvoorbeeld vriendschappen moeten opofferen. Het belangrijkste onderdeel van een ally zijn, is dat je actie onderneemt. Je bent geen omstander, maar komt echt op voor mensen met een andere huidskleur.

Hoe ben je een ally op de werkvloer?

Omdat er vaak sprake is van onbewuste vooroordelen en discriminatie, is het lastig voor bondgenoten om te weten wanneer ze in actie moeten komen. Hieronder vind je daarom een aantal tips over hoe je op werk kunt opkomen voor iedereen die dat nodig heeft. Als ally is het namelijk belangrijk om te streven naar gelijkheid, of dat nou is op het gebied van sekse, huidskleur, afkomst of geaardheid.

Doe je research

De enige manier om je privilege te begrijpen en effectief op te kunnen komen voor onderdrukte groepen is door research te doen. Voel je je niet schuldig als je meer leert over je privilege – dit gaat niet om jou. Jij bent niet het slachtoffer hier. Lees artikelen op internet, luister naar podcasts en lees boeken. Zorg ook voor meer diversiteit op je social media feed, zo kom je uit de filterbubbel waar we allemaal in zitten.

Ongepaste opmerkingen

We weten dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar omdat er op dit moment veel aandacht is voor de onderdrukking van groepen in de samenleving, is het misschien wel makkelijker dan ooit om er iets van te zeggen als iemand iets minachtend of ongepast zegt. Probeer op een niet-agressieve manier te reageren, zodat de ander zich niet aangevallen voelt en de confrontatie opzoekt.

Het kan al zo simpel zijn als zeggen: “Dat is niet tof, man.” Je kunt eventueel de persoon later nog apart nemen en vragen of ze diezelfde opmerking hadden gemaakt over iemand met een andere identiteit.

Wees een supporter

Uit onderzoek blijkt dat de prestaties van werknemers van ondergerepresenteerde groepen in de samenleving vaker over het hoofd worden gezien. Van je laten horen geldt niet alleen als er ongepaste opmerkingen worden gemaakt. Als iemand een goed idee heeft, herhaal het, maar geef wel de juiste credits. “Ik ben het eens met X over het voorstel voor project X” of “Zoals X al zei, is het een goed idee om…”

Praat over de expertise die je ziet bij anderen en raad mensen aan voor bepaalde projecten. En geef de mensen die een goede prestatie leveren een compliment.

Zorg voor meer diversiteit op de werkvloer

Neem je daadwerkelijk mensen aan? Dan is het simpel: je hebt invloed op wie je aanneemt, dus zorg voor voldoende diversiteit. Maar ook als je niet een HR-positie of management positie vervult, kun je iets doen. Vraag aan je management of HR-afdeling om meer diversiteit op de werkvloer.

Daar blijft het overigens niet bij. Diversiteit is niet simpelweg mensen van kleur aannemen en dan denken dat het probleem opgelost is. Zorg dat iedereen zich welkom voelt. Bovenstaande tips zullen daarbij helpen, maar let ook op de kleine keuzes, gedragingen en acties die je elke dag maakt.

Stel jezelf bijvoorbeeld regelmatig deze vragen: “Als ik advies nodig heb, bij wie vraag ik dat dan? Worden sommigen binnen het bedrijf niet gehoord? Wat voor oordeel heb ik als ik luister naar verhalen en ideeën van anderen?”

Maak fouten, maar biedt daarna je excuses aan

Niemand is perfect en het loslaten van onbewuste vooroordelen die je geleerd zijn door de maatschappij kost tijd en moeite. Je zal het niet in één keer goed doen. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Maak je een fout? Luister, biedt je excuses aan en zet je verder in voor verandering.

Lees ook: Het is tijd om diversiteit op de werkvloer aan te pakken

Reageer op artikel:
Be an ally – Zo kom je op voor mensen van kleur op de werkvloer
Sluiten