Recap Amsterdam Fashion Week – dit is wat je hebt gemist (of juist meegemaakt)

Afgelopen donderdag was het weer zover: de nieuwe editie van Amsterdam Fashion Week onder leiding van Danie Bles ging van start. Wij waren uiteraard aanwezig om jou op de hoogte te kunnen brengen van alle vette shows, de nieuwste trends en jonge ontwerptalenten.

Amsterdam Fashion Week Studio editie

De Amsterdam Fashion Week Studio Edition vond plaats tussen 5 en 7 maart. En hoewel eerdere edities midden in de stad plaatsvonden, zag het er dit keer anders uit. Zo trapten we deze Fashion Week af met de lancering van het nieuwe project van Zoe Karssen, waarna een intieme show van het Nederlands label Elzinga volgde én vond de guerilla show van G-Star RAW plaats in – no joke – de Noord-Zuidlijn. Kortom: er was weer genoeg te zien en beleven en wij praten je graag bij.

De shows

Het waren een paar inspirerende dagen, waarin we een fijne mix hebben gezien van allerlei jong creatief talent en grote namen. Na een exclusief openingsdiner waar de lancering van Gaïa Gaïa (het nieuwe project van Zoe Karssen) plaatsvond, trapte Elzinga als eerste af. En dat leek verre van een traditionele catwalkshow. De show vond plaats in Bluescafé Maloe Melo en de modellen met uitgesproken make-up en opvallende haren dansten in vrolijke kleding dwars door het publiek. Je waande je echt even op een andere kleurrijke planeet. En dat klinkt net zo leuk als dat het was.

Daniëlle Cathari

Op 6 maart vond de eerste Nederlandse show van Daniëlle Cathari plaats in kunstruimte Het HEM; wederom geen traditionele catwalkshow. Je kunt Daniëlle Cathari kennen van haar gedeconstrueerde adidas-trainingspakken die tijdens de New York Fashion Week in 2017 werden geshowd en resulteerde in een samenwerking met adidas Originals. Tijdens de Amsterdam Fashion Week Studio editie lanceerde Cathari haar nieuwe collectie door middel van een verfrissende visuele presentatie (ondersteund door BUD) in een jaren vijftig en zestig setting. Tijdens deze show kwam je ogen tekort, in de ene hoek zaten modellen op de grond, op de bank zaten weer andere modellen. Zo nu en dan zorgde een deurbel voor wat opschudding, het ene model verdween en er kwam weer een andere binnen. Een prikkelende presentatie waar je als kijker ook goed de kans kreeg om alle items zo lang mogelijk te bekijken. Ook leuk: Cathari organiseerde een street-casting om aan de juiste modellen te komen, en wat waren ze prachtig.

Ninamounah

Vrijdagavond was ook de show van het Amsterdamse label Ninamounah te zien. De collectie bevatte deconstructies van bekende kledingstukken (denk aan de klassieke blouse en het broekpak). Ook waren er een aantal opvallende, originele en interessante items te zien. Zo zagen we modellen die op stelten liepen met een enorm lange broek aan en lange jassen waar de achterkant mist (hallo blote billen).

O’Neill en Jenneskens

De nieuwe capsulecollectie Blue Capsule van O’Neill werd 6 maart aan het publiek laten zien, met Nederlandse designer Kimberley Jenneskens als brandambassador. Duurzaamheid staat deze collectie centraal. De items uit de O’Neill Blue Capsule collectie worden allemaal uitgebracht in gelimiteerde oplage en er wordt samengewerkt met verschillende partners zoals Repreve, Waste 2 Wear en BCI. De zomercapsulecollectie bestaat uit items in felle kleuren en abstracte kleuren, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de problematiek rondom microplastic in de oceaan. De kleuren en prints van de winteritems zijn geïnspireerd op de bedreigde diersoorten uit de oceaan.

G-Star RAW

De show van G-star op zaterdagavond 7 maart was er een om niet te vergeten. De guerilla show was een samenwerking tussen G-Star, Amsterdam Fashion Week en de GVB, een verrassende combinatie die resulteerde in een opvallende show. De show vond namelijk plaats in de metro. Alle reizigers – influencers, pers, vrienden én nietsvermoedende reizigers – werd gevraagd om in de metro te stappen, waarna G-Star RAW iedereen meenam in 30 jaar denim-innovatie – onderweg van Amsterdam Noord naar Zuid om precies te zijn. Er waren verschillende items te zien, van iconische G-star RAW stukken, art pieces die eerder werden geshowd op New York Fashion Week tot nieuwe denim styles.

Openbare events

De meeste modeshows waren exclusief voor genodigden, maar elke Fashion Week editie kent ook openbare evenementen. Zo konden bezoekers deze editie deelnemen aan AFW Talks, waarbij interessante en inspirerende discussies en gesprekken met verschillende mensen uit de scene plaatsvonden. Denk aan Guillaume Philibert (Filling Pieces), Mark de Lange (Ace & Tate), Bonne Reijn (Bonne Suits) en Amber Slooten (The Fabricant).

Heb je al last van FOMO met terugwerkende kracht? Niet getreurd, nu je weet dat de talks vrij toegankelijk zijn, kun je er je voordeel mee doen de volgende edities.

Lees ook: Daar gaat je geld – dit zijn de leukste tijdloze tassen waar je nu in wilt investeren

Reageer op artikel:
Recap Amsterdam Fashion Week – dit is wat je hebt gemist (of juist meegemaakt)
Sluiten