Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Creative 9 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Recap Amsterdam Fashion Week – dit is wat je hebt gemist (of juist meegemaakt)

Het afgelopen weekend vond de derde editie van Amsterdam Fashion Week onder leiding van Danie Bles plaats. Uiteraard waren wij aanwezig en brengen we je op de hoogte van alle nieuwste trends, shows en jong ontwerptalent.

Amsterdam Fashion Week

Amsterdam Fashion Week is sinds een tijdje vernieuwd – en wel in de goede richting. Sinds de overname van Danie Bles zijn de shows intiem en de ontwerpers steengoed. Zo hadden we deze keer het genoegen om het spektakel van Ronald van der Kemp in het Moco Museum bij te wonen, gevolgd door een groot aantal modeshows en -presentaties. Het was een intensief, maar bovenal inspirerend weekend, waarin Amsterdam als modestad op de kaart is gezet.

De shows

De modeshows tijdens Amsterdam Fashion Week vormden een goede mix van jong designtalent en grote namen. Ronald van der Kemp was goed voor de kick-off van dit modieuze weekend (op donderdagavond, inclusief champagne en cocktails), waarna shows van aanstormend talent van eigen bodem volgden.

Tijdens het RVDK spektakel stonden meerdere modellen ‘tentoongesteld’ in het Moco Museum. Ze showden de nieuwste collectie die ontwerper Ronald eerder toonde in Parijs. De aanpak was deze keer echter anders, compleet met modellen die hun entree maakten op grote motoren, gehuld in verknipte denim en andere semi-couture stuken. Alleen het bekijken van de creaties was al een feestje op zich. Dat feestje werd al helemaal compleet gemaakt door de glazen champagne en de cocktailbar in de tuin.

Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

De dag erop was er ruimte voor aanstormend modetalent. We startten de dag met een performance van Aron van Groos, die vanaf zijn twaalfde al zelf kleding maakte van de oude gordijnen van zijn moeder. Tijdens de performance showden zijn modellen (veelal queer en vooral lekker excentriek) zijn ontwerpen, bestaande uit gedrapeerde jurken, hoofdsjaaltjes en over-de-top zonnebrillen en laarzen.

Aansluitend vond de show van Ferry Schiffelers plaats – “Ladies who lunch”. Deze collectie bestond uit een aantal overdadige en minder overdadige stukken. Van een model met jurk inclusief enorme pofmouwen tot overdadig tule: alles was met evenveel aandacht en liefde gemaakt. De reden dat Ferry mocht showen tijdens deze editie is overigens omdat hij vorig jaar de winnaar van de Lichting was.

Lichting 2019 en NINAMOUNAH

Aan het einde van de middag toonden verschillende jonge ontwerpers van Lichting 2019 hun collecties. Van mega over de top tot futuristische mode en ingetogen en chique collecties: alles kwam aan bod. Terechte winnaar Dylan Westerweel was door het dolle heen met zijn welverdiende prijs. Hij toonde vijf modellen, gehuld in corset-achtige outfits. Zijn collectie was gemaakt voor hommes fatales en geïnspireerd op Prince en de film Pink Narcissus. De volgende editie van Amsterdam Fashion Week krijgt hij een eigen time slot en toont hij zijn nieuwe collectie. Kortom: een naam om in de gaten te houden.

Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Ook vond vrijdagavond de show van NINAMOUNAH plaats, van de hand van gelijknamige ontwerper Ninamounah – een naam die waarschijnlijk een belletje doet rinkelen. De collectie bevatte deconstructies van bekende kledingstukken (denk aan de klassieke blouse en het broekpak) allemaal even origineel en interessant.

Amsterdam Fashion Week
ANP KIPPA – MISCHA SCHOEMAKER

Duran Lantink en Natan

Op zaterdag was Duran Lantink aan de beurt. Samen met outlet Batavia Stad Fashion Outlet ontwikkelde hij een collectie, gemaakt van kleding uit de outlets. Met de titel “More is More” duidt hij op de overdaad aan kleding die we bezitten en de massaconsumptie die elke dag opnieuw plaatsvindt. Met zijn creaties – ‘verknipte’ kledingstukken, vermaakt tot iets nieuws – drukte hij de aanwezigen met hun modieuze neuzen op de feiten. Het is niet langer oké om maar te blijven kopen; de mode-industrie kan niet langer zo door. Die boodschap maakte hij maar wat duidelijk, zie onderstaand beelden voor een bevestiging.

Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER
Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Als knallende afsluiter – na het modegeweld van Duran Lantink – vond de show van Natan plaats. Een beetje een vreemde eend in de bijt – want: Belgisch – maar daarom niet minder belangrijk en leuk, aangezien modemerk Natan een grote rol speelt in het kleden van menig koningshuis. Dat werd overigens meteen duidelijk toen de eerste modellen de catwalk betraden: de ene jurk was nog mooier dan de ander.

Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Fashion talks

En dan waren er nog de fashion talks op zaterdagochtend, op de bovenste verdieping van Capital C – een oude diamantbeurs die weer in ere is hersteld. De regen tikte hevig op het volledig glazen dak, maar dat zorgde ervoor dat de talks werden voorzien van ‘Hollandse gezelligheid’.

In het eerste gesprek ondervroeg modejournaliste Bregje Lampe ondernemers Monique Randamie (Moise Store), Daniëlle Catharie (van gelijknamig label) en Ilse Cornelissens (van jassenmerk KASSL Editions) over hoe het is om te ondernemen als vrouw.

Amsterdam Fashion Week
ANP – KIPPA MISCHA SCHOEMAKER

Want waarom zijn vrouwelijke ondernemers nou precies zo succesvol? Volgens Monique Randamie was dat omdat ze beslissingen maakt “op basis van mijn gevoel”. Ook volgens Ilse ligt de reden hier in de buurt: “Vrouwen hebben een bepaalde gevoeligheid die mannen vaak missen. Als je intensief met andere mensen werkt dan komt dit goed van pas, omdat je daarmee anderen kan steunen en beter begrijpen ten tijde van drukte of wanneer iemand het moeilijk heeft.”

In de tweede talk ging Bregje in gesprek met niemand minder dan Ronald van der Kemp (van eigen label RVDK), Marlot Kiveron (Ace & Tate) en Lilia Planjyan (Spinning Closet). Het gesprek ging over de toekomst van de mode, hoe grote ketens duurzaam ‘lijken’ te zijn en hoe wij als consument een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Kortom: je hebt heel wat gemist. Veel shows zijn alleen op basis van uitnodiging, maar de fashion talks zijn vrij toegankelijk. Doe er je voordeel mee.

Lees ook ons gesprek met mode-ontwerper, model en muse Ines de la Fressange

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Recap Amsterdam Fashion Week – dit is wat je hebt gemist (of juist meegemaakt)
Sluiten