Anticonceptiepil online bestellen? Huisartsen zijn om deze redenen geen fan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fanticonceptiepil-online-bestellen-huisartsen-raden-af.png)
Je anticonceptiepil tot de deurmat laten bezorgen is hartstikke handig als je fulltime werkt. Tegenwoordig zijn er veel online aanbieders die het verkrijgen van een anticonceptiepil makkelijker maken. Of huisartsen daar fan van zijn? Nee.
Aan het online bestellen van een anticonceptiepil hangen verschillende gevaren en nadelen.
Anticonceptiepil thuis laten bezorgen
Op je fiets langs de apotheek om je dosis anticonceptiepillen voor de aankomende maanden op te halen, is tegenwoordig bijna niet meer nodig. Je kunt je anticonceptiepil gewoon online bestellen via legit apothekerssites. Maar is dat veilig?
In gesprek met RTL Nieuws maakt Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) duidelijk dat het online bestellen van een pil niet verboden is, maar wel sterk afgeraden wordt. Er kunnen een aantal factoren voor problemen zorgen.
Wat zijn de risico’s?
Weet je welke pil je normaal gesproken slikt? Dan zou je denken dat online bestellen geen kwaad kan. Toch benadrukt NHG dat er een gebrek aan medisch toezicht ontbreekt. Je slikt deze pil, maar het verschijnt niet in je officiële medicatiedossier. Dit houdt in dat huisartsen en apothekers niet weten dat je de pil gebruikt, wat risico’s oplevert bij andere medicatie of medische behandelingen. Ook is er onvoldoende informatie en voorlichting. Hoewel je een beschrijving bij de anticonceptiepil terugvindt, is deze niet altijd volledig.
Het komt (helaas) voor dat de samenstelling van een pil verandert. Sommige mensen kunnen sterk reageren op merkveranderingen, iets waar je je van tevoren op wil voorbereiden. Niet elke online apotheek houdt je op de hoogte van deze veranderingen, waardoor je mogelijk bijwerkingen ervaart, zonder een oorzaak aan te kunnen wijzen.
Overleggen met een huisarts
Behalve deze risico’s willen huisartsen benadrukken dat zij het kiezen van anticonceptie graag in overleg doen. Een huisarts kan de bijwerkingen die jij ervaart in een systeem noteren. Valt het op dat een specifieke vorm van anticonceptie veel dezelfde bijwerkingen met zich meebrengt? Dan kan er mogelijk iets aangepast worden. En tja, huisartsen geven aan dat dit bij een online bestelling een stuk ingewikkelder wordt.
Hoewel er dus flink wat risico’s hangen aan het online bestellen van anticonceptie, kent het uiteraard ook voordelen. Niet alleen haal je de pil makkelijker in huis, je bent niet afhankelijk van wat de huisapotheek kan leveren. Zomaar een random anticonceptiepil in je winkelmand gooien? Dat is uiteraard niet mogelijk. Volgens MijnPil.nu (een online apotheek die anticonceptie aanbiedt volgens de geldende wet- en regelgeving) worden alle bestellingen gecontroleerd door een gediplomeerd apothekersassistente. Voor een bestelling heb je een recept van de huisarts óf een foto van een eerdere pilverpakking nodig.
Hormoonvrije anticonceptiepil lijkt er eindelijk te komen: dit weten we tot nu toe