Alex Ebbers
Alex Ebbers Love & Life 1 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: antwoord op al je vragen over je menstruatie

Elke vrouw op aarde krijgt er op een bepaald punt mee te maken: menstruatie. En hoewel hiermee praktisch de helft van de wereldbevolking ongesteld wordt, blijft het toch een onderwerp waar veel vragen en mythes over bestaan.

Antwoord op je vragen over menstruatie

Om deze onduidelijkheden de wereld uit te helpen en je een beter idee te geven van waar je maandelijks eigenlijk mee te dealen krijgt, vind je hier vier veelgestelde vragen over ongesteldheid en het antwoord erop.

1. Kun je zwemmen tijdens je menstruatie?

In het water bloed je minder dan uit het water, omdat de tegendruk van het water de bloeding kan remmen. Tijdens het zwemmen zal je dus minder bloeden dan wanneer je op het land bent. Ook zorgen tampons ervoor dat je niet zult bloeden in het water.

2. Kun je zwanger worden wanneer je ongesteld bent?

Dit is een mythe die helaas nog veel mensen geloven. Ja, ook tijdens je ongesteldheid kun je zwanger raken. De kans dat het gebeurt is kleiner dan wanneer je niet ongesteld bent, maar het kán nog steeds. Heb je seks tijdens je menstruatie, zorg er ook dan altijd voor dat je een anticonceptiemiddel gebruikt.

3. Word je tegelijkertijd ongesteld met mensen waar je veel mee omgaat?

We moeten je teleurstellen; ook dit is een mythe. Veel vrouwen geloven dat hun menstruatiecyclus gelijk met die van vriendinnen, huisgenoten of familieleden gaat lopen wanneer ze veel tijd met elkaar doorbrengen. Dit blijkt niet zo te zijn. De reden dat je af en toe op hetzelfde moment ongesteld wordt, is omdat de natuurlijke menstruatiecyclus van vrouwen de ene keer korter of langer is dan de andere keer. Mochten jullie tegelijkertijd ongesteld zijn wanneer jullie beiden aan de pil zitten, is dat omdat jullie toevallig (of expres) op hetzelfde moment een stopweek hebben.

4. Moet je elke maand ongesteld worden als je de pil slikt?

Slik je de anticonceptiepil, heb je maandelijks een stopweek waarin je ongesteld wordt. Deze menstruatie is alleen geen ‘echte’ menstruatie zoals je deze zou hebben als je je natuurlijke cyclus aan zou houden. Het kan geen kwaad om je pil door te slikken zonder maandelijks een stopweek in te lassen. Sterker nog, in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij vrouwen met PMS of endometriose) wordt zelfs aangeraden juist geen stopweken in te lassen.
Wie de pil doorslikt, maakt wel kans op een doorbraakbloeding; dit is normaal en ongevaarlijk en je kunt er dan voor kiezen om alsnog een stopweek in te lassen.

Mens en GezondheidTeen Vogue

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd: antwoord op al je vragen over je menstruatie
Sluiten