Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 15 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Hé carrièretijger, laten we het eens hebben over arbeidsvoorwaarden

Tijd om carrière te maken? Dan spelen de arbeidsvoorwaarden een grote rol in jouw beslissing een baan aan te nemen of te weigeren. Zowel werkgevers als werknemers hebben ermee te maken, voor de werknemer is het vaak even aftasten. Wij geven je vandaag een spoedcursus arbeidsvoorwaarden, zodat je weet hoe de vork in de steel zit en hoeveel speling je hebt.

Zeker tijdens een sollicitatiegesprek voelen de arbeidsvoorwaarden als een tricky onderwerp. Je weet wat je wil, maar vraagt je vaak af of het slim is hierover te beginnen. Daarnaast hangen de arbeidsvoorwaarden enorm samen met het aanbod aan werknemers op dat moment. Zodra ze in jouw sector krap zitten wat werknemers betreft, is de kans groot dat jij op handen gedragen wordt.

Let’s talk arbeidsvoorwaarden

Zoals je misschien al weet zijn er verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Wij loodsen je er snel doorheen, zodat jij bij dat volgende sollicitatiegesprek goed geïnformeerd aan tafel zit.

1. Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de voorwaarden die de kern vormen en waar iedere werknemer recht op heeft. Als je aan werken denkt, dan denk je aan deze dingen. Onderdelen van de primaire arbeidsvoorwaarden zijn: het loon, de functie van de medewerker, het aantal uren dat er gewerkt wordt, de toeslagen en variabele beloningen. Vaak zijn dit de dingen waardoor je besluit een baan te nemen.

Dat er een bepaald loon of een verplicht aantal werkuren aangeboden wordt wil niet zeggen dat je hier meteen mee akkoord hoeft te gaan. Bedrijven doen vaak een beetje vaag en geheimzinnig over deze arbeidsvoorwaarden, omdat je dan de keiharde business bespreekt. Sommige bedrijven zetten daarom een tussenpersoon in die deze zaken regelt. Met deze tussenpersoon onderhandel je totdat beide partijen tevreden zijn.

2. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire, zijn er ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Je hebt de keiharden feiten en de randzaken eromheen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn die randzaken, het verschilt per persoon wat jij belangrijk vindt. Onder secundaire arbeidsvoorwaarden vallen: het aantal vakantiedagen, het pensioen, reiskostenvergoeding, een opleidingsbudget, flexibele werktijden en misschien wel een auto of laptop van de zaak.

Het zijn de dingen die een baan – naast een vet salaris en leuke collega’s – aantrekkelijk maken. Dit soort dingen maken de functie een stuk sexyer en trekken je vaak over de streep.

En hoe ga je nu verder met je carrière?

Een tekort op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werknemers wat mondiger en veeleisender worden, en andersom ook. Beide partijen denken weleens: ‘doe je het niet? Voor jou tien anderen’.

Wat wij alle werknemers aanraden is om van tevoren duidelijk op papier te zetten wat je wil en waar jij waarde aan hecht. Waar het vaak fout gaat is dat beide partijen te onduidelijk blijven, omdat dit aanvoelt als een gevoelig onderwerp. Vergeet niet dat veel bedrijven bereid zijn om te switchen met het één en ander. Stel je eens voor dat je een auto van de zaak krijgt, terwijl jij helemaal geen rijbewijs hebt. Dan is het vaak mogelijk om deze in te ruilen tegen een bonus of extra vakantiedagen. Onderhandelen is key.

Naast dit alles, zijn sommige belangrijke dingen helemaal niet op papier te beloven. Want hoe belangrijk is een fijne werksfeer? En wat dacht je van gezellige collega’s? Ook deze dingen spelen een rol in een goede carrière.

Vacature via GinnyNationale Vacaturebank

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hé carrièretijger, laten we het eens hebben over arbeidsvoorwaarden
Sluiten