Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ashwagandha als wondermiddel tegen stress? Pas op, want het kan heel gevaarlijk zijn

Ashwagandha, op TikTok wordt dit kruid vaak aanbevolen als je last hebt van stress. De één na de ander spreekt over hoe het adaptogeen ervoor zorgde dat hun hoofd weer op orde kwam. Klinkt als een wondermiddel, toch? Helaas heeft het kruid ook veel nare bijwerkingen, die je wel twee keer laten denken over het slikken ervan. Doe eigenlijk maar gewoon niet..

Wij vertellen je alles over Ashwagandha.

Wat is Ashwagandha?

Laten we eens beginnen met de belangrijkste vraag: wat is het nou eigenlijk? Ashwagandha is een kruid dat ook wel bekend staat als Withania somnifera of Indiase Ginseng. Het kruid heeft zijn oorsprong in, je raadt het al, India. Hier wordt het al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om stress tegen te gaan met withanolide, de werkzame stof in Ashwagandha. Het kan in verschillende vormen worden ingenomen, waaronder als capsule, poeder, thee of tinctuur.

Wat zijn de voordelen?

Het bekendste voordeel van Ashwagandha is de rustgevende werking. Heb je last van stress? Dan is Ashwagandha volgens velen een makkelijke oplossing. Het kruid kan de weerstand van het lichaam tegen vele verschillende vormen van stress helpen verhogen, waaronder fysieke, chemische, biologische en psychologische stress. Ashwagandha verlaagt je cortisol-level en daardoor verdwijnt bij velen het gestreste gevoel.

Daarnaast wordt het kruid ook geprezen voor de volgende voordelen: zo zou het je focus verbeteren, je libidio zou een boost krijgen en ook helpt het je beter te slapen. Of toch niet..?

Naast al deze ‘voordelen’, zijn er ook best wat nadelige bijwerkingen

We snappen het: met zo’n lijst aan voordelen lijkt Ashwagandha een wondermiddel. Toch kan het kruid, bij bepaalde doseringen of als je lichaam er simpelweg niet tegen kan, ook wat nare side effects hebben. Gebruik het dus asjeblieft niet zomaar.

Problemen met de lever

Sommige lichamen reageren niet goed op Ashwagandha, waardoor er problemen met de lever ontstaan. Als je de recente aflevering van BOOS hebt gezien, dan komt dit je waarschijnlijk bekend voor. En niet zo maar leverproblemen.. heuse ontstekingen waardoor de rest van het lichaam niet meer goed werkt. Echt heel ernstig dus. Zo is de Robin uit BOOS slachtoffer van Ashwagandha en is zij zo goed als een jaar (!!!) van haar leven kwijtgeraakt aan herstellen van de schade. Er zijn er meerdere gevallen, o.a. in Ijsland, bekend van leverschade door dit kruid.

Bekijk de shocking video van BOOS hieronder:

Problemen met de spijsvertering

Misselijkheid, maagirritatie, diarree en andere spijsverteringsproblemen zijn mogelijk bij gebruik van Ashwagandha.

Moeheid en hoofdpijn

Andere bijwerkingen zijn moeheid en hoofdpijn. Deze hoeven niet van lange duur te zijn, maar kunnen zeker opspelen bij het gebruik van het Indiase kruid.

Afgeraden bij zwangerschap en medicijngebruik

Houdt er rekening mee dat het gebruik van Ashwagandha afgeraden wordt aan zwangere vrouwen. Daarnaast is het ook in combinatie met bepaalde medicijnen geen goed idee om aan het kruid te beginnen. Overleg bij twijfel altijd even met de huisarts.

Stay hydrated: 6 tekenen die erop wijzen dat je te weinig water drinkt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.