Heb je na werk ook nooit zin om te sporten? Volgens onderzoek is dit niet jouw schuld

Vol goede moed schrijf je je ‘s ochtends in voor die intense HIIT-les na werk. Helemaal gemotiveerd begin je je dag, maar na werk is er weinig over van die motivatie. Moe ga je dus toch maar met een zak chips op de bank Netflixen. Herkenbaar? Je kan hier blijkbaar niks aan doen.

Volgens onderzoek is er namelijk een reden dat je ‘s avonds geen puf meer hebt om nog te gaan sporten. Zou dat betekenen dat we onszelf niet schuldig hoeven te voelen?

Sporten in de avond

Na een lange dag werken of studeren betrappen wij ons er vaak op dat we onze sportles toch maar afzeggen. Je bent kapot, hebt geen zin meer en die motivatie lijkt ook gewoon compleet verdwenen. Geen reden om je schuldig te voelen want volgens onderzoek is het niet helemaal jouw schuld.

Sterker nog, er is een heus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Doctoraatstudent Jeroen Van Cutsem van de VUB heeft zestig mensen onderzocht om erachter te komen hoeveel invloed mentale vermoeidheid heeft op je fysieke gesteldheid.

Het onderzoek

De onderzoeker liet de deelnemers drie kwartier inventief op de computer werken en wat blijkt? Ondanks dat er niks aan je fysieke gesteldheid verandert, voelt fysieke inspanning wel zwaarder als je mentaal vermoeid bent. Ook als je echt een sporter bent, heeft mentale vermoeidheid invloed op je fysieke gesteldheid.

Goed, dit verklaart dus waarom je je goede voornemens aan het einde van de dag zo weer uit het raam gooit. Toch is het niet helemaal een excuus, want mentale vermoeidheid gaan we juist tegen door fysiek actief te zijn. Het is een beetje een wisselwerking dus.

Jani

Reageer op artikel:
Heb je na werk ook nooit zin om te sporten? Volgens onderzoek is dit niet jouw schuld
Sluiten