Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 3 apr 2020

11 to do’s voor je avondroutine zodat je productiever en succesvoller wordt

Wanneer we productief de dag willen beginnen, kijken we vaak als eerste naar onze ochtendroutines. Maar wat we vaak vergeten, is dat je met de juiste avondroutine ook al bergen kunt verzetten. Wij delen elf to do’s om toe te voegen aan jouw avondroutine, zodat je elke ochtend frisser en productiever opstaat.

Avondroutine

Een goede avondroutine zorgt ervoor dat jouw slaap significant verbetert, waardoor jij ‘s morgens uitgerust opstaat (zónder te snoozen). Goede slaap is een van de belangrijkste dingen voor een productieve dag, waarmee een goede avondroutine je dus goed kan helpen.

1. Plan de volgende dag

Zoek ‘s avonds een moment om de volgende (werk)dag even door te nemen. Bekijk welke afspraken je hebt, welke dingen je moet doen of eventueel welke boodschappen je moet halen. Door dit te plannen, creëer je rust in je hoofd. Je weet morgenochtend precies waar je mee moet beginnen, in plaats van eerst minutenlang doelloos naar je scherm te staren.

2. Leg je telefoon weg

De hele avond zonder telefoon is misschien niet te doen, maar leg je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen weg. Zet ‘m op stil zodat je niet nieuwsgierig wordt naar eventuele appjes die binnenkomen. Het beste leg je je telefoon niet in de slaapkamer neer. Hetzelfde geldt voor je laptop of computer: een uur voor het slapen zijn deze not done, omdat apparaten met fel licht ervoor zorgen dat jouw brein niet doorheeft dat het (bijna) tijd is om te slapen.

3. Zet een ouderwetse wekker

Zet je normaal altijd een wekker op je telefoon? Koop dan een ouderwetse wekker. Daarmee is de kans dat je tóch verleid wordt om voor het slapen op je telefoon te kijken een stuk kleiner.

4. Dim de lichten

Als het buiten donker wordt, is de neiging groot om felle lichten in huis aan te zetten. Doe dat niet, maar ga voor dimlichten of zelfs kaarslicht. Gedimd licht zorgt ervoor dat jouw brein snapt dat het bijna tijd is om te gaan slapen, waardoor je melatonine aanmaakt. Door het stofje melatonine word je slaperig, en val je straks sneller in slaap.

5. Houd je huis opgeruimd

Opruimen is vast niet jouw favoriete bezigheid, maar het gezegde “een opgeruimd huis is een opgeruimde geest” bestaat niet voor niets. Maak er een gewoonte van om elke avond een kwartiertje op te ruimen, zodat jouw huis nooit echt rommelig wordt. De volgende dag word je véél lekkerder wakker, omdat je ‘s morgens niet meteen geconfronteerd wordt door rommel. Deze zeven tips helpen je om je huis efficiënt op te ruimen.

6. Ga voor kalmerende geurkaarsen

Wist je dat sommige geuren ervoor kunnen zorgen dat je lekkerder slaapt? Lavendel, salie, kamille en sederhout zijn bijvoorbeeld geuren die de nachtrust bevorderen. Steek dus vooral een fijne geurkaars met deze geur(en) aan.

7. Vervang koffie door (kruiden)thee

Cafeïne zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt. Ons advies: stoppen met cafeïne na 15:00. Vervang je dagelijkse kopje koffie in de avond liever voor thee, wat veel minder cafeïne bevat. Kan je echt niet zonder een kopje koffie na het eten? Ga dan voor cafeïnevrije koffie.

8. Yoga

Een andere manier om rustig te worden en je lichaam klaar te maken om te gaan slapen, is wat yoga-oefeningen te doen. Hier delen we 8 eenvoudige yoga poses die iedereen kan, dus nu heb je geen excuus meer.

9. Lezen

‘s Avonds een goed boek lezen in bed kan wonderen doen voor je nachtrust. Grote kans dat jij de 10 bladzijdes niet eens haalt, omdat je ogen steeds dichtvallen.

10. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op

In sommige gevallen snappen we dat je niet elke dag rond dezelfde tijd op kunt staan. Maar als dat voor jou wel mogelijk is, probeer dat dan. Elke avond rond dezelfde tijd naar bed, en ‘s morgens rond dezelfde tijd opstaan heeft echt zijn voordelen, omdat jouw lichaam gek is op routine.

11. Wees dankbaar

Leg een notitieboekje naast je bed, en schrijf voordat je gaat slapen elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Door de dag te eindigen met iets positiefs, sta je de volgende ochtend ook fijner op. Probeer het maar eens!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
11 to do’s voor je avondroutine zodat je productiever en succesvoller wordt
Sluiten