Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 8 jun 2020

Unhappy at work? 4 tekenen dat je even een dipje hebt en niet meteen je baan hoeft op te zeggen

Bij elke baan zijn er momenten waarop je gaat twijfelen of je nog wel echt op je plek zit. Zélfs als het je droombaan is. Misschien gaat je werk-bff weg, kan je niet opschieten met je nieuwe manager of heb je een te hoge werkdruk. Omdat het gras altijd groener lijkt aan de overkant, is de verleiding groot om dan maar op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Voordat je je hele leven omgooit en je baan opzegt, is het goed om te onderzoeken of je écht niet meer tevreden bent met je werk, of dat je gewoon even een dipje hebt.

Tekenen dat je een slechte week (of maand) hebt

Als je echt geen voldoening meer uit je werk haalt, zijn wij de eerste die zeggen dat je moet kiezen voor je werkgeluk. Maar is het wel echt tijd voor een nieuwe baan? Deze tekenen wijzen erop dat je niet van baan moet switchen, maar dat je een beetje opgebrand bent en in een dipje bent beland.

1. Een paar dagen vrij zorgt ervoor dat je je beter voelt

Kan je jezelf niet meer motiveren? Kan je écht niet wachten tot het weer weekend is? Heb je totaal geen energie en heb je geen plezier meer in je werk? Probeer dan eerst een paar dagen vrij te nemen. De kans is groot dat je toe bent aan rust en dat je na een vakantie of weekendje weg weer hernieuwde energie hebt om aan de slag te gaan.

2. Je raakt geïrriteerd door kleine dingen

Het internet is sloom. Je collega reageert maar niet op je mailtje. Een vergadering waar maar geen einde aan lijkt te komen. Als deze kleine frustraties voelen als het einde van de wereld, ben je waarschijnlijk overweldigd. Omdat je bijvoorbeeld een drukke week hebt. Haal een paar keer diep adem.

Als je merkt dat deze kleine irritaties langer dan een week of een maand aanhouden, dan moet je pas gaan oppassen. Dan is het misschien wel tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

3. Je werkdruk is te hoog

Misschien vind je jouw werk en collega’s wel leuk, maar heb je gewoon te veel te doen in te weinig tijd. Als je altijd gehaast aan het werk bent, geen ademruimte hebt of altijd bereikbaar hoort te zijn, is het logisch dat je je overweldigd voelt.

Is dit het geval bij jou? Dan is het goed om met je leidinggevende in gesprek te gaan. Misschien zijn er werkzaamheden die anderen kunnen oppakken, of die toch niet zo belangrijk blijken te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je grenzen stelt voor jezelf, zeker nu we zoveel thuiswerken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na 18:00 uur niet meer werkt en weersta de verleiding om nog je mail te checken.

4. Je werk is niet meer zo goed als eerst

Betrap je jezelf op kleine onnodige fouten en merk je dat een gebrek aan enthousiasme invloed heeft op je werk? Het kan zijn dat je uitdaging mist en dat een bore-out op de loer ligt. Ook hier kan je met je leidinggevende over praten voordat je een nieuwe baan gaat zoeken. Misschien kan je een nieuwe vaardigheid leren of nieuwe verantwoordelijkheden krijgen.

Het is een ander verhaal als je op zondagavond al buikpijn krijgt omdat je morgen weer moet werken. Of als je bijvoorbeeld vaak onverklaarbare hoofdpijnen krijgt. Je lichaam weet vaak eerder dat je toe bent aan een nieuwe baan en probeert je in dit geval wat te vertellen.

Echt niet tevreden met je werk? 10 tekenen dat je van baan moet switchen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Unhappy at work? 4 tekenen dat je even een dipje hebt en niet meteen je baan hoeft op te zeggen
Sluiten