Heb je een baas met onrealistische verwachtingen? Zo deal je hiermee
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fvrouw-e1587463991681.jpeg)
Bij het hebben van een baan krijg je altijd te maken met een baas. Doe jij je uiterste best, maar blijft je baas onrealistische verwachtingen stellen? Dat kan niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en de druk op jezelf wat te verlichten.
Hoewel er niets mis is met een gezonde dosis uitdaging, is het niet de bedoeling dat je buitensporig veel werkdruk voelt. Is dat wel het geval? Dit is hoe je ermee dealt.
Zo deal je met een baas met onrealistische verwachtingen
Carrièrecoach Ryan Kahn legt op Forbes uit dat het jouw verantwoordelijkheid is om in gesprek te gaan met je baas. Heb je het gevoel dat je de onrealistische verwachtingen van je baas nooit kan invullen? Neem dan zelf initiatief om deze situatie te veranderen. Met de volgende tips moet dat zeker lukken.
1. Vat het niet persoonlijk op
Hoewel we als mens vaak de neiging hebben om dingen persoonlijk op te pakken, is dat in de situatie van een veeleisende baas bijna nooit het geval. Managers zijn namelijk in de hoofdzaak bezig met cijfers en resultaten.
Vaak staat een manager op zijn beurt ook nog eens onder aan andere veeleisende manager. Dat verklaart meestal het grootste deel van de hoge verwachtingen die hij ten opzichte van jou stelt. Kortom: vat het nooit persoonlijk op.
2. Blijf positief
Van een pessimistisch gestemde werknemer die alleen maar klaagt over de te grote werkdruk zal je baas helaas niet vrolijker worden. Daarom is het belangrijk om een positieve energie met je mee te brengen.
Benader je baas dus vanuit een positieve attitude die laat zien dat je begaan bent met de organisatie. Kaart aan dat je bereid bent om te streven naar de beste resultaten, maar dat de manier waarop op dit moment niet houdbaar voor je is.
3. Benader je baas op een professionele manier
Wil je met je baas in gesprek gaan over zijn onrealistisch hoge verwachtingen, doe dit dan op een rustige, professionele manier. Bij dit soort gesprekken is het nooit goed om te veel emotie te gebruiken.
Ook timing speelt een rol. Schat zelf in wanneer je baas de tijd kan nemen om naar jou te luisteren en wanneer het een goed moment is om aan te brengen dat de werkdruk naar beneden moet.
4. Luister en herhaal zaken
Luister tijdens dit gesprek aandachtig naar wat je baas te zeggen heeft. Ben je het niet helemaal eens met zijn antwoorden of suggesties? Vraag om verduidelijking.
Wees ook niet te verlegen om te benadrukken welke verantwoordelijkheden jij allemaal draagt. Herhaal dit desnoods een paar keer op een rustige toon. Op deze manier krijgt je baas geleidelijk aan vanzelf wel inzicht in zijn eigen onrealistische verwachtingen.
5. Stel gezamenlijke verwachtingen en prioriteiten
Je persoonlijke grenzen aankaarten is één ding, maar daarna is het een kwestie van samen bouwen aan een compromis. Neem er bijvoorbeeld een lopend project bij en bespreek met je baas welke onderdelen prioriteit zijn en welke onderdelen kunnen wachten.
Op die manier kunnen jullie samen aftasten wat de verwachtingen zijn en hoe haalbaar die zijn voor beide partijen.
Vind je dit allemaal maar een beetje eng? Besef dan dat de gevolgen van een te grote werkdruk nog veel enger zijn, want wie te lange tijd aan een gigantische werkdruk wordt blootgesteld loopt meer kans op burn-out. En dat wil je al helemaal niet, toch?