De BATNA-techniek zorgt ervoor dat jij het salaris krijgt wat je wil

Een salarisonderhandeling is spannend, omdat je vaak het gevoel hebt dat de andere partij de meeste macht heeft. Je wil de baan namelijk niet verliezen. In onze video ‘Bankhangen met’ tipt onderhandelcoach Merel van der Wouden om een BATNA te hebben, simpel gezegd een plan B, om zelf sterker in je schoenen te staan. Maar wat is een BATNA precies en hoe bepaal je deze?

Met een vastgestelde BATNA trek je de macht een stukje naar je toe en durf je waarschijnlijk beter te onderhandelen.

Wat is BATNA?

BATNA is een afkorting die staat voor Best Alternative to a Negotiated Agreement. Het is een techniek die is bedacht door onderhandelexperts Roger Fisher en William Ury van Harvard University. Bij deze techniek bepaal je wat je ondergrens is en wat je beste alternatief is als je eerste wens (bijvoorbeeld een salarisverhoging van tien procent) niet doorgaat.

Je BATNA van tevoren bedenken, helpt je om:

  • Je ideale salaris vast te stellen
  • Te beslissen wat je bereid bent om te accepteren als er niet aan je eerste wens kan worden voldaan
  • Sterker in je schoenen te staan en niet met minder genoegen te nemen dan je ondergrens

Wat is de best mogelijke uitkomst?

De allereerste stap om je BATNA helder te krijgen, is te bedenken wat je uit de salarisonderhandeling wil halen. In het geval van een nieuwe baan betekent dat een brutosalaris. Bij een salarisverhoging bedenk je hoeveel procent meer je wil gaan verdienen. Dit verzin je natuurlijk niet zomaar, maar bepaal je aan de hand van je marktwaarde.

Vergeet niet al je prestaties, opleidingen en trainingen mee te nemen in het bedrag dat je opstelt. Tijdens de salarisonderhandeling zet je overigens altijd net iets hoger in. Zo kom je hopelijk uit op het bedrag dat jij in gedachte had.

Wat is je ondergrens?

Als je jouw onderzoek hebt gedaan en je ideale salaris hebt bepaald, is het goed om je ondergrens vast te stellen. Dit is het laagste bedrag dat je bereid bent om te accepteren. Hierbij kijk je ook naar je marktwaarde, maar ook naar het bedrag wat je absoluut nodig hebt om te leven.

Wat is je alternatief?

Goed, je hebt je ondergrens bepaald. Maar wat als je (potentiële) baas hieronder gaat zitten? Ben je dan bereid om weg te lopen? Dat is natuurlijk een heftige stap die moeilijk is om te maken. Het laatste onderdeel van je BATNA is dan ook het meest cruciale: je alternatief.

Het is verstandig om minstens één, maar het liefst meerdere BATNA’s te hebben. Dit kan zijn dat je nog een andere sollicitatie hebt lopen die er goed uitziet, je anders freelance klussen kan oppakken of je momenteel gewoon een prima baan hebt. Maar een BATNA kan ook zijn dat je in plaats van geld meer vakantiedagen krijgt, de mogelijkheid om een opleiding te doen of veel thuis mag werken.

Wat jouw BATNA ook mag zijn: al deze stappen op papier zetten, zorgt ervoor dat je zelfverzekerder het gesprek in loopt. Jouw houding vol zelfvertrouwen en kalmte maakt waarschijnlijk indruk op je (potentiële) baas en helpt je uit de salarisonderhandeling te halen wat je wil. En zelfs als dat niet lukt, weet je dat de wereld niet vergaat: jij hebt namelijk een BATNA.

Reageer op artikel:
De BATNA-techniek zorgt ervoor dat jij het salaris krijgt wat je wil
Sluiten