Beauty 25 mei 2017 Dorien Schuijt

Before & After: Het verschil dat foundation maakt bij een huid met acne

Laurel heeft acne en draagt make-up om dat te verbergen. Ze vond het tijd om duidelijk te maken dat zij haar acne verbergt voor zichzélf en niet voor voor anderen.

Sommigen bestempelen het echter als false advertising, omdat mensen met acne zoals Laurel er zonder make-up anders uitzien. Op de linkerfoto’s is haar huid te zien zonder make-up en rechts mét.

Op latere leeftijd (dan gebruikelijk) kreeg Laurel last van acne. De dermatoloog beschreef het als non-cystic acne, ofwel zonder de bultjes, maar wel de rode vlekken. Ze probeerde van alles om ervan af te komen, maar niets leek echt te helpen.

MTIyMzk5Mjg4NTExMzMzOTAw

Om deze besloot ze haar acne te gaan verbergen. Concealer was een semi-magische ontdekking, hoewel ze niet echt wist hoe ze het juist moest aanbrengen en ze zich ervan bewust was dat ze een overvloed aan make-up droeg. Ze kreeg ook niet echt een beter gevoel toen een jongen haar een retorische, maar cynische vraag stelde: “Wow, do you think you’re wearing enough makeup?”

Laurel haatte het dat het zichtbaar was dat ze acne had, maar ze haatte het ook dat ze een overdosis aan make-up droeg. Ze wilde gewoon een gladde huid waarvoor ze vrijwel niets hoefde te doen, dus ging ze opzoek naar de meest natuurlijk ogende manier om haar acne te verbergen. Een jaar later had ze eindelijk haar perfecte make-up routine achterhaald.

MTIyMzk5Mjg4NTExMTM3Mjky

Laurel werd steeds handiger in het perfect aanbrengen van haar make-up, maar op een gegeven moment voelde ze zich een bedrieger. Elke morgen spendeerde ze 30 minuten aan het aanbrengen van make-up met als resultaat alsof ze van zichzelf een gave huid had. Ze werd paranoïde over het feit dat zij zo een illusie wekte. Alleen haar familie en huisgenoten zagen haar zonder make-up. Als ze met anderen mensen in een ruimte sliep, zorgde ze ervoor dat ze altijd eerder wakker werd dan de anderen om haar make-up te doen, soms sliep ze zelfs mét make-up. Ze was ontzettend bang voor reacties zoals, “She’s faking it” of “This is false advertising”.

MTIxNDI3MjkzNjA2MDIwNjIx

Hoewel haar acne minder wordt, is het nog steeds een ‘probleem’ en maakt het haar nog steeds ontzettend onzeker. Haar make-up routine is niet veranderd, maar ze heeft er wel een positievere mindset over, zo zegt ze:

“I strongly believe that makeup is a positive, transformative influence for women and men, as well as a joyful form of artistic expression. I also know that the idea that women are only wearing makeup (and dressing, and living) ‘for men’ is a pervasive, insidious, and entirely false notion that’s responsible for a disturbing amount of sexist crap.”

Het heeft lang geduurd voordat ze er zo instond, maar make-up heeft haar prachtig laten voelen. Ze houdt er van om haar gezicht met make-up te zien. En boven alles: ze draagt make-up voor zichzelf – het punt van naar buiten treden met dit verhaal. Is dit herkenbaar voor jou? Laat het ons weten. Laurel’s volledige verhaal lees je hier.

Reageer op artikel:
Before & After: Het verschil dat foundation maakt bij een huid met acne
Sluiten