Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 7 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Hier ontdek je belangrijke vrouwen uit de geschiedenis (die niet in geschiedenisboeken staan)

Is het je ooit opgevallen dat geschiedenisboeken op middelbare scholen altijd vol mannelijke heersers en oorlogshelden staan? Ze staan vol portretten van mannen met indrukwekkende pruiken of iets minder indrukwekkende kragen. Vrouwen zijn er maar weinig te zien. Dat wekt de indruk dat de geschiedenis ook maar weinig belangrijke vrouwen kende, maar niets is minder waar.

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt, maar waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Dat is precies wat 3 historici zich afvroegen.

Belangrijke vrouwen uit de geschiedenis op F-site

Als antwoord op die vraag richtten zij F-site op, de site voor iedereen die meer inspirerende vrouwen uit de geschiedenis wil leren kennen. Die vrouwen waren in hun tijd allemaal erg belangrijk, maar wij hebben vaak nog nooit van hen gehoord. Dat maakt onze kennis niet alleen incompleet en onrepresentatief, maar het is ook hartstikke zonde.

Om die vrouwen zichtbaarder te maken worden op F-site per tijdvak – zoals je die kent uit schoolboeken, van de tijd van jagers en boeren tot de tijd van televisie en computer – een aantal belangrijke vrouwen beschreven. Dat gebeurt met een korte biografie, beeldmateriaal, wat feiten en vaak quotes.

Hoewel F-site eigenlijk is opgericht als lesmateriaal voor geschiedenisdocenten en bron voor leerlingen die een werkstuk schrijven, is de site voor iedereen heel erg aan te raden om je kennis over vrouwen uit de geschiedenis bij te spijkeren. Een soort geschiedenisboek 2.0, maar dan góed.

Van Hatsjepoet tot Aaïcha Bergamin

Zo leerden we bijvoorbeeld Hatsjepoet uit de 15e eeuw voor Christus kennen, één van de weinige vrouwelijke faro’s van Egypte, die leidinggaf aan een steeds machtiger rijk. En Aleid van Kleef, die eeuwen later (in de 12e eeuw na Christus) de eerste gravin van Holland was en een belangrijke veldslag tegen de West-Friezen won.

In de 17e eeuw was Nzinga Mbande de koningin van het huidige Angola, die streed voor de onafhankelijkheid van het koninkrijk tegen de Portugezen. Radicaal-feministe Wilhelmina Drucker is degene die in de 19e eeuw De Vrije Vrouwen Vereeniging en de Vereeniging van Vrouwenkiesrecht oprichtte en naar wie later de Dollemina’s werden vernoemd. En ken je Aaïcha Bergamin al? Zij werd in 1932 geboren als een jongen, maar voelde zich vrouw – in een tijd waarin gedacht werd dat transgenders wel ‘genezen konden worden’ met elektroshocks.

En dat zijn slechts een paar voorbeelden van alle vrouwen die je op de website vindt. In totaal zijn het er nu 50, maar F-site wordt steeds verder aangevuld. Zoals de oprichters zeggen: ‘F-site is het begin voor een nieuwe kijk op het geschiedenisonderwijs: the future is female‘.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Bedrock.nl.

Bedrock

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hier ontdek je belangrijke vrouwen uit de geschiedenis (die niet in geschiedenisboeken staan)
Sluiten