Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 17 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

De ultieme belastingaangifte guide: alle tips en tricks op een rij

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Niet echt de leukste bezigheid, maar gelukkig hebben we ook goed nieuws: het is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. In deze belastingaangifte guide nemen we je stap voor stap mee in je aangifte voor 2019.

De aangifte kan van tevoren aanvoelen als een kluif, maar vaak ben je zo klaar en verdien je er ook nog een klein zakcentje mee.

Wanneer belastingaangifte 2019 doen?

First things first: voor wanneer moet de belastingaangifte uiterlijk gedaan worden? De deadline van de aangifte over 2019 is 1 mei 2020. Vóór deze datum moet je de aangifte verzenden naar de Belastingdienst.

Maar let op: je kan ‘m beter niet voor je uitschuiven tot die datum en er gelijk mee aan de slag gaan. Als de Belastingdienst jouw aangifte vóór 1 april heeft ontvangen, krijg je voor 1 juli bericht. Krijg je geld terug? Dan wordt het bedrag uiterlijk in de eerste helft van juli op je rekening gestort.

Wat heb je nodig voor de belastingaangifte?

Voordat je aan de slag gaat, is het handig alvast de gegevens erbij te pakken die je nodig hebt. Dit zijn:

 • Je burgerservicenummer
 • Je rekeningnummer
 • Jouw DigiD
 • Je jaaropgaaf van 2019 (of je salarisstroken als je deze niet hebt)
 • Het jaaroverzicht 2019 van je bankrekening, spaarrekening en je eventuele beleggingen
 • Als je geen recht had op stufi: betaalde studiekosten

Ben je ondernemer, heb je een koophuis, veel vermogen of juist schulden? Dan raden we je aan om even de volledige lijst van benodigde gegevens van de Belastingdienst erbij te pakken.

Aan de slag

Als je al je benodigde gegevens bij de hand hebt, kun je hier inloggen bij de Belastingdienst. Je zal zien dat de Belastingdienst al veel voor je heeft ingevuld. Dat is heel fijn, maar houdt er wel rekening mee dat ze niet alles van je kunnen weten. Het is dus altijd je eigen verantwoordelijkheid om de gegevens te controleren!

De Belastingdienst geeft aan wat je nog moet invullen. Zijn er dingen die je niet begrijpt? Gelukkig kan je overal op het vraagteken drukken voor extra uitleg. Voor veel mensen is de belastingaangifte uiteindelijk zo gepiept.

Tip: is er in het afgelopen jaar niet veel veranderd qua werk, inkomen en huis? Pak dan de aangifte van vorig jaar erbij (te vinden in Mijn Belastingdienst). Meestal is dit een goede indicatie van hoe je aangifte er ook dit jaar uit moet zien.

Heb ik een fiscale partner?

De Belastingdienst zal vragen of je een fiscale partner hebt. Dit is zo in de volgende gevallen:

 • Je bent getrouwd
 • Je hebt een geregistreerd partnerschap
 • Jullie hebben een samenlevingscontract
 • Jullie hebben een kind samen

Ben je er toch niet helemaal zeker van? Kijk dan met deze keuzehulp van de Consumentenbond of je partner ook je fiscale partner is.

Geen euro’s laten liggen

Er is veel vooraf ingevuld, maar dat is niet het geval bij de meeste aftrekposten. Sommige mensen laten hierdoor wel honderden euro’s belastingvoordeel liggen. Maar welke aftrekposten zijn er? Denk hierbij aan:

 • Studiekosten
 • Reiskosten
 • Hypotheekrente (meestal wel al ingevuld)
 • Ziektekosten (zoals tandartskosten)
 • Giften

Als je geen recht hebt op studiefinanciering, een lening van DUO en je ouders of je werkgever niet je studie betalen, dan mag je je studiekosten aftrekken. Er is een drempel van €250. Dit betekent dat je tot €250 niet mag aftrekken en het bedrag dat erna komt wél. Dit geldt dus vooral voor mensen die na hun reguliere opleiding nog een andere opleiding gaan volgen en deze zelf betalen. Je lening van DUO valt namelijk ook onder studiefinanciering.

Ga je naar je werk met het openbaar vervoer en krijg je de kosten niet (helemaal) vergoed? Als de afstand van huis naar werk meer dan 10 kilometer is, krijg je waarschijnlijk geld terug. Vul bij de belastingaangifte dan ‘ja’ in bij de vraag of je met het ov naar je werk reisde. Let op: je hebt hier wel bewijs voor nodig.

Denk je dat je recht hebt op nog een andere aftrekpost? Kijk dan naar de volledige lijst en uitleg van de Belastingdienst.

Kom je er niet uit?

Kom je er toch niet uit? Je kunt met vragen altijd bellen naar De Belastingdienst. Zoek eerst even op of de bieb bij jou om de hoek niet een Belastingspreekuur heeft, of je zelfs helpt met invullen (dat check je hier).

Een belastingadviseur inschakelen kan natuurlijk ook altijd, maar houd er wel rekening mee dat dit je tientallen euro’s per uur gaat kosten. Misschien heb je wel iemand in je omgeving die er wat meer verstand van heeft? Werkelijk iedereen moet de belastingaangifte 2019 namelijk invullen.

Succes, en hopelijk heb je een lekker zakcentje straks.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
De ultieme belastingaangifte guide: alle tips en tricks op een rij
Sluiten