Laura Gommans
Laura Gommans Love & Life 10 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je een beetje awkward? 6 tips om met iedereen een goede connectie te maken

De één leeft ervoor, terwijl het voor de ander een grote angst is: met vreemden praten op feestjes. En het liefst ook van small talk naar een interessant gesprek gaan. Vind je dat lastig? Met de onderstaande tips kun je met íedereen een connectie maken.

1. Maak een sterke eerste indruk.

Volgens onderzoek bepalen mensen binnen zeven seconden of ze je leuk vinden of niet. Ja, dat klinkt doodeng, maar je kunt het in je voordeel gebruiken.

Lichaamstaal is enorm belangrijk bij een eerste indruk. Door bewust te zijn van de houding, je uitdrukking, je gebaren en de toon van je stem, kan een eerste indruk bijna niet meer verkeerd gaan. Wees enthousiast, zorg dat je niet met je armen over elkaar staat (dit zorgt voor een gesloten houding) en maak oogcontact.

2. Wees de eerste die voor diepgang gaat.

De eerste één of twee gesprekjes met een vage via-via-kennis zijn vaak redelijk oppervlakkig. We proberen een beeld te schetsen van een ander, en dat gebeurt via fijne, veilige onderwerpen. Het weer, gemeenschappelijke kennissen en de grote lijnen van ons leven. Als je echt een connectie met iemand wil maken, moet je zorgen dat jij de eerste bent die ietsje onder de oppervlakte probeert te raken. Mensen praten graag over zichzelf, dus stel vragen waarbij ze moeten nadenken en écht iets over zichzelf prijs kunnen geven.

Trucjes? In plaats van ‘waar werk je?’ stel je vragen als ‘waarom heb je je huidige beroep gekozen?’. Zoek naar vragen waardoor je iets over zijn of haar persoonlijkheid te weten komt.

3. Leer van de ander.

Als iemand iets zegt over een onderwerp waar je eigenlijk niets van weet, ben je in een nieuwe sociale setting snel geneigd om te knikken en toen doen alsof je het helemaal begrijpt. Logisch, omdat je niet dom over wil komen. Hierbij gaan we terug naar de (redelijk bot geformuleerde) vuistregel: mensen vertellen graag over zichzelf en onderwerpen waar ze veel vanaf weten. Daarnaast merkt de ander dat je niet bang bent om je kwetsbaar op te stellen, wat ook weer zorgt voor meer diepgang. Stel dus vooral vragen als je ergens weinig vanaf weet!

4. Ga op zoek naar het goede in iemand.

We hebben tegenwoordig bijna allemaal de neiging om nogal cynisch te zijn. We zien heel snel de redenen om iemand níet leuk te vinden, in plaats van op zoek te gaan naar de dingen die iemand juist wel leuk maken. Probeer de cynische stemmetjes in je hoofd uit te zetten. Een eerste indruk kan niet helemaal lekker gaan omdat iemand verlegen is, resting bitch face heeft of zich niet echt een houding weet te geven in nieuwe sociale situaties. Als je niet meteen een klik met iemand voelt, geef iemand dan toch een kans en ga op zoek naar de dingen die iemand bijzonder maken. Je zult zien dat bijna iedereen achteraf moeite waard blijkt te zijn.

5. Gebruik namen.

Je naam is een belangrijk deel van je identiteit, en stiekem voelt het goed als mensen hem gebruiken. Je staat er niet bij stil, maar dat doen we eigenlijk best weinig. Zorg dat je iemand’s naam niet alleen gebruikt als je hun aandacht probeert te vragen, maar gooi ‘m een aantal keren in het gesprek. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gevalideerd voelen als anderen hun naam gebruiken. Ben jij zo iemand die vaak een naam niet opvangt (of vergeet) en het dan niet nog een keer durft te vragen? Schaam je niet, vraag het gewoon nog een keer.

6. Luister.

Oké, dit klinkt vanzelfsprekend. Tot in het belachelijke. Maar -zoals we net al zeiden- hoe vaak heb je iemand de hand geschud en zijn of haar naam niet opgevangen omdat je te druk bezig was met je eigen gedachten? Juist. Zet je innerlijke stem even uit en luister aandachtig naar wat de ander te vertellen heeft. Door écht in het gesprek aanwezig te zijn kun je ook de juiste vragen stellen en het gesprek naar een hoger niveau tillen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ben je een beetje awkward? 6 tips om met iedereen een goede connectie te maken
Sluiten