Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 1 okt 2019

Het is vandaag World Vegetarian Day en dit zijn de top 10 vega(n) restaurants in Nederland

Het is algemeen bekend dat het eten van vlees niet goed is. Niet voor jou en al helemaal niet voor onze planeet. Vandaag is het World Vegetarian Day en om jullie nog meer inspiratie te geven hebben we de top tien beste vega(n) restaurants op een rijtje gezet. Zo hoef jij er alleen nog maar eentje uit te kiezen.

Misschien ben je een vleeseter en denk je bij een vegetarische maaltijd aan droge broccoli. Think again want dat vegetarisch eten juist enorm lekker is, bewijzen de volgende restaurants.

Top 10 vega(n) restaurants in Nederland

Tien jaar geleden waren er bar weinig vegetarische restaurants, laat staan veganistische restaurants. Gelukkig zijn we sindsdien bewuster geworden van de impact van het eten van vlees. Het is namelijk niet bevordelijk voor onze gezondheid, maar voor het milieu is het al helemaal rampzalig. Het eten van vlees draagt enorm bij aan de klimaatverandering. En dan hebben we het nog niet eens over de welzijn van de dieren.

Goed, reden genoeg dus om minder vlees te eten en vaker voor een vegetarische of zelfs veganistische optie te gaan. Wanneer je zelf in de keuken staat is het zo moeilijk nog niet om te koken zonder vlees. Maar als je uiteten gaat kan het nog wel een uitdaging zijn want waar eet je nu écht lekker vegetarisch of veganistisch?

Gelukkig voor ons is daar TheFork. Zij hebben onderzoek gedaan door heel Nederland om een lijst samen te kunnen stellen van de beste vegetarische en veganistische restaurantjes. Kijk, daar worden we blij van.

1. Groenten van Roos in Sittard

Het eerste restaurant die een plek verdient in dit rijtje is Groenten van Roos. Helemaal in Sittard startte Roos als 24-jarige het restaurant. Ze serveert hier gerechten die biologisch, lokaal, glutenvrij, veganistische én vrij van geraffineerde suikers zijn.

De hele dag door kan je hier genieten van zowel ontbijtjes als lunches en diners. Misschien komt haar naam je al bekend voor. Dat zou goed kunnen want Roos heeft in de tussentijd ook nog eens een kookboek dat De Groenten van Roos heet.

2. BlaBla in Rotterdam

Bij BlaBla is het vlees noch vis, letterlijk. Vegetarische verwennerij waarbij de chef geen vleesvervangers gebruikt, maar laat zien dat door creatief te koken en met gevoel voor de ingrediënten ook zonder vlees of vis de lekkerste gerechten op tafel worden gezet. De kaart wisselt met grote regelmaat. De keuken is werelds en alle gerechten zijn geïnspireerd op smaken uit verschillende landen en continenten. En, niet onbelangrijk, er is een ruime keuze aan desserts.

3. Bistro ‘t Bloemendaeltje in Amersfoort

Sommige restaurants voegen groenten tijdens je diner toe als extraatje. Dat hoef je bij Bistro ’t Bloemendaeltje niet te verwachten. In tegendeel zelfs. Hier vormen groenten de basis van alle gerechten. Hollandse asperges, krieltjes, penen, uien, kolen, knollen: kok Bas Janssen weet er wel raad mee.

4. Dumbo in Rotterdam

Een van onze persoonlijke favorieten in dit rijtje is het veganrestaurant Dumbo. Het restaurant is onderdeel van het collectief Venour dat opgericht is door creatieve duizendpoten Noel en Uriah. Ze beschrijven zichzelf als ‘rebels, origineel, vrolijk, modern en artistiek’. Denk aan tartaar van vlees(tomaat), knolselderij met zilte groenten of Bao crispy oesterzwam. Kom maar door.

5. Black & White Kafe in Breda

Spraakmakende, veganistische salades en groentegerechten bestaande uit bijvoorbeeld noten, tofu, tempeh, granen en toegevoegde onverzadigde goede vetten als kokos, sesam en olijfolie. Dat is wat je vindt bij Black en White Kafe. Chef Jurgen deed jarenlang ervaring op in de groentekeukens van verschillende sterrenrestaurants. Zelfs de meest doorgewinterde carnivoor wordt hier verrast.

6. Meatless District de Pijp in Amsterdam

Herbivoren opgelet, dit is een spot met de WOU factor, want gevestigd aan de van Woustraat in Amsterdam. Grote inspiratiebron voor Meatless District is het Meatpacking District, de oude slachterswijk van New York. Dit zie je echter alleen terug in het interieur, niet op de menukaart. De zaak is uitgerust met vleeshaken en heeft een industrieel uiterlijk, maar je kunt bij Meatless District alleen plantaardig eten. Dus gezonde salades en ongezond comfortfood. Opvallendste op de kaart is de tartaar van gerookte nepzalm. De tartaar is gemaakt van tomaat en gemarineerd in zeewier om een vissige smaak te creëren.

7. Flowerburger in Rotterdam

De populaire, veganistische hamburgerketen uit Milaan, opende vorig jaar een vestiging in Rotterdam. Je kijkt je ogen uit. Laat je verrassen door blauwe, roze en zelfs zwarte 100 procent veganistische burgers gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Neem nou de Cherry Bomb Burger roze gekleurd met kersenextract of de Spicy Chickpea Burger, geel dankzij de toevoeging van kurkuma. Lekker en vooral heel aantrekkelijk om te zien.

8. Hearth in Amsterdam

Hearth is het project van twee Italianen, Valetino en Marco, die elkaar ontmoetten bij het Amstel Hotel, waar ze respectievelijk als chef en manager werkten. Deze ontmoeting leidde tot een plek waar ze, naast het aanbieden van geweldig veganistisch en vegetarisch eten, ook kunst, streetwear, design en muziekuitvoeringen vertonen. Veganistische sushi, pastinaak-gnocchi met courgettepesto en cashew-dragonkaas of een heerlijke soep en ondertussen lekker kunst kijken. Klinkt als de perfecte mix.

9. Gare du Nord in Rotterdam

Nog een veganistische zaak in Rotterdam is Gare du Nord. Het eten is duurzaam, biologisch en veganistisch en het restaurant zelf is gevestigd in een oude treinwagon. Het restaurant serveert gerechten die worden bereid met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Dat is nog niet alles, want voor de treinwagon ligt er een grote moestuin, die samen met buurtbewoners wordt onderhouden. Gare du Nord is dus ook nog eens goed voor de planeet.

10. UIT INDIA in Alkmaar

Ook in Alkmaar vind je goede vegetarisch zaakjes. Neem bijvoorbeeld UIT INDIA. De Indiase keuken is natuurlijk veelal vegetarisch en dat is bij dit restaurant ook het geval. Hier vind je koks in Indiase koksbuizen, serveersters in Indiase kleding en een kaart die alleen uit gerechten zonder vlees of vis bestaat. Tandoori aloo gegrild in een tandoor (klei)oven, Pahadi kebab, en natuurlijk chicken masala van in Indiase kruiden gemarineerde kipstukjes. De groente curry is ook om je vingers bij af te likken.

Reageer op artikel:
Het is vandaag World Vegetarian Day en dit zijn de top 10 vega(n) restaurants in Nederland
Sluiten