Besteed hier elke dag zes minuten aan om minder gestresst te raken

We zien het overal om ons heen: millennials zijn gestresst, overwerkt en krijgen enorm vaak een burn-out. Als je erover na gaat denken is dat ook niet zo gek. We staan altijd áán. We zijn altijd indrukken aan het verwerken en nemen nooit echt rust.

Denk eens na hoe veel tijd per dag je naar een scherm kijkt waar razendsnel bergen aan informatie voorbijkomen. Millennials zitten gemiddeld 190 minuten per dag aan hun smartphone vastgekleefd en bekijken 150 minuten per dag hun social media. En dat is náást alle drukke banen, sociale gatherings en de drang om elke coole Netflix-serie die je vrienden aanraden zo snel mogelijk te kijken.

Klachten

Het is niet gek dat we daar klachten van ondervinden: twintig procent van de millennials wordt moe wakker, 59% schaamt zich om vakantie op te nemen en 1 op de 6 millennials krijgt een burn-out. Door het feit dat we te weinig rust nemen en vaker burn-outs krijgen, is er jaarlijks 4.5 miljard euro onnodig verlies voor de arbeidsmarkt en zijn er gemiddeld 180 dagen nodig om hiervan te herstellen.

Lezen zorgt voor mentale rust

Recente onderzoeken tonen aan dat lezen mentale rust creëert. Lezen zorgt voor plezier en ontspanning, maar ook voor mentale afleiding, meer empathie en creativiteit. Na zes minuten is dit effect al meetbaar. Eerder onderzoek van de University of Sussex toonde aan dat zes minuten fictie lezen het stressniveau aanzienlijk kan verlagen met 68%.

Six minute stories

Met die informatie in het achterhoofd creëerde (non-profit) zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid de ‘Six Minute Stories‘. Dat zijn boekjes met korte verhalen van schrijvers als Hanna Bervoets, James Worthy en Pepijn Lanen, die elke week op verschillende plekken in Nederland gratis worden uitgedeeld. Met die verhaaltjes wil Zorg en Zekerheid vooral millennials aansporen om af en toe uit de rat race te stappen en tot rust te komen met fictie. Snel, laagdrempelig en met een bewezen resultaat.

Komende woensdag (13-12) wordt het boekje van Alma Mathijsen uitgedeeld op de stations van Amsterdam-Zuid, Haarlem, Leiden CS en Hoofddorp. Daarnaast mogen wij tien sets met alle acht boekjes weggeven! Stuur je eigen korte verhaaltje naar [email protected] onder vermelding van ‘Six Minute Stories’ en maak kans op één van de pakketten.

In samenwerking met Zorg en Zekerheid

Reageer op artikel:
Besteed hier elke dag zes minuten aan om minder gestresst te raken
Sluiten