Alex Ebbers
Alex Ebbers Beauty 28 mrt 2018

Weet wat je koopt – dit betekenen al die termen op huidverzorgingsproducten

De afgelopen tijd houdt de wereld zich maar wat graag bezig met zo vegan, duurzaam en organisch mogelijk leven. Dit zie je ook terug in wat we op onze huid smeren. Steeds vaker zie je producten voorbijkomen met claims als ‘fairtrade‘, ‘organic‘ of ‘cruelty free‘. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Nu we er met z’n allen steeds beter op letten wat voor producten we consumeren, kon het niet anders dan dat dit bewustzijn ook zijn intrede maakte in huidverzorging. De organische en natuurlijke skincare en make-up schiet met paddenstoelen uit de grond. We zetten even op een rijtje wat al die termen nou eigenlijk inhouden.

First things first

Laten we vooropstellen dat er geen officiële richtlijnen zijn voor het benoemen van een product. Een producent kan dus in principe naar hartelust zijn producten ‘natural‘, ‘vegan‘ of ‘organic‘ noemen. De enige wettige vereiste is dat ingrediënten van een product volgens de INCI-richtlijnen (International Nomendature of Cosmetic Ingredients) op de verpakking moeten staan. Dit houdt in dat ingrediënten op volgorde van percentage vermeld moeten worden. Ingrediënten die voor één procent of minder in het product voorkomen, mogen op willekeurige volgorde genoteerd worden.

Wil je er dus echt honderd procent zeker van zijn of een product aan jouw voorwaarden voldoet, is het dus verstandig het product te checken op keurmerken en de ingrediëntenlijst zelf even na te gaan.

Natural

De term die verreweg het meeste wordt gebruikt is ‘natural‘. Er zit echter een behoorlijk addertje onder het gras bij het gebruik van deze claim. Omdat de term niet beschermd is, hoeft er in principe maar één natuurlijk ingrediënt in te zitten om de claim te mogen maken. Daar komt bij dat natuurlijke ingrediënten niet per definitie goed zijn voor de huid. Ook is het zo dat de meeste natuurlijke producten toch een of ander conserveringsmiddel bevatten, simpelweg om het product langer houdbaar te houden. Dat is niet erg, maar mocht je echt op zoek zijn naar honderd procent natuurlijke producten, doe je er beter aan zelf lekker je producten te maken.

Organic

Voor organische producten gaat hetzelfde op als voor natuurlijke producten. Een product hoeft maar een heel klein percentage organische ingrediënten bevatten om de term ‘organic‘ te mogen dragen. Wanneer een product organisch is, houdt dit in dat de ingrediënten geproduceerd zijn met behulp van duurzame, biologisch gekweekte ingrediënten en niet zijn getest op dieren. Verder zijn ze vrij van agressieve chemicaliën, nanodeeltjes, parabenen, synthetische kleurstoffen en kunstmatige geurstoffen. Een organisch product kan het logo van het Soil Association-keurmerk dragen.
betekenis huidverzorgingsproducten

Vegan

Om zeker te weten dat een product geen dierlijke ingrediënten bevat, kun je het beste zoeken naar het logo van The Vegan Society. Dit keurmerk verzekert de consument dat een product is gemaakt zonder gebruik van dierlijke ingrediënten en proefdieren. Ook aan het logo van het Cruelty Free-keurmerk is te zien dat de ingrediënten binnen een product niet zijn getest op dieren. Veelgebruikte dierlijke ingrediënten zijn glycerine, collageen, gelatine en retinol.

Fairtrade

Wanneer een product claimt fairtrade te zijn, betekent dit dat de ingrediënten voor een eerlijke prijs zijn gekocht, maar daarnaast ook voldoen aan een aantal eisen wat betreft milieubelasting. Een fairtrade-product kun je herkennen aan het Fairtrade-logo, ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Keurmerken en ingrediënten

Zoals beschreven kun je jezelf verzekeren van een ‘eerlijk’ product door ten eerste te zoeken naar een keurmerk. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal biedt een handig overzicht van welke keurmerken je bij cosmetica kunt verwachten. Mocht je geen keurmerk op een product aantreffen, kun je een blik werpen op de ingrediëntenlijst. Met de ‘Ingredient Dictionary’ van Paula’s Choice vind je heel overzichtelijk de betekenis van verschillende ingrediënten.

glamour

Reageer op artikel:
Weet wat je koopt – dit betekenen al die termen op huidverzorgingsproducten
Sluiten