Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 16 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 16 problemen die elk beugelbekkie heeft moeten doorstaan

‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, zo luidt het welbekende gezegde. En dat hebben velen van ons ondervonden, aangezien veel mensen mooie tanden een belangrijk onderdeel van een mooi uiterlijk vinden. En dus gingen we met z’n allen aan de beugel om dat scheve gebit eens goed recht te trekken, en dat hebben we geweten ook.

Als jij ooit slachtoffer van de orthodontist bent geweest is de kans groot dat je de volgende trauma’s aan je beugel hebt overgehouden.

De struggles van een beugel

In je tienerjaren moeten de meesten eraan geloven: de beugel. Sommige mensen spendeerden hun jeugd het liefst duimend voor de tv, anderen hebben gewoon dikke pech met scheve tanden. Gelukkig lost de beugel dit alles voor je op, maar daar moest je wel wat voor over hebben. Iedere beugelbekkie heeft van de volgende dingen last van gehad.

Kokhalsneigingen bij het happen voor een gipsafdruk

Daar begon het al. Bij het gips happen. Je kreeg een bitje in met een soort klei-achtig spul, maar dat zat zó vol dat de helft ervan je keel in schoot. Je hebt geluk als je de kokhalsneigingen nog wist te onderdrukken, want er zijn veel beugelbekkies geweest die kotsend hun bestaan als beugeldrager in zijn gegaan.

Elke maand helse pijn

Eenmaal in je mond bleek dat stuk ijzer ineens een heel stuk minder comfortabel dan je van tevoren had gedacht. En bij het idee dat je elke maand de eerste paar dagen na het aandraaien van je ijzeren vriend alles door een rietje moest eten omdat de pijn bij het eten niet te verdragen was, kreeg je spontaan de rillingen. Doei heerlijk pistoletje en sappige appel.

Eten bleef hangen…

Als je dan eenmaal kon eten, was het alsnog een drama. Want vaak genoeg gebeurde het dat je er een uur na het eten ineens achterkwam dat er nog een stuk brood tussen je beugel zat. Het was sowieso lastig om een manier van eten te vinden waarbij niet de helft achter je beugel bleef hangen. Bij appels, kauwgom, sla en spinazie kon je maar beter helemáál uit de buurt blijven, want dat vond je na een week nog steeds terug.

…en je wang ook

Niet alleen je eten, maar ook je wang bleef constant hangen aan dat stomme ding. Dat kon resulteren in een aantal nogal ongemakkelijke gesprekken, waarin je van de rust zelve ineens in een tierende scheldkanonnade veranderde, omdat alwéér precies dat stukje wang achter je beugel was blijven hangen.

Je was onverstaanbaar

Als je één van de gelukkigen was met een blokbeugel die je overdag moest dragen, is de kans groot dat je jezelf de hele dag liep te herhalen. Of jezelf er niet eens waagde om te praten. Niemand had namelijk enig idee waar je het in hemelsnaam over had door dat stuk plastic in je mond.

Je mond stond altijd net een beetje open

Door die extra paar millimeter op je tanden ging je mond nooit meer helemaal in zijn natuurlijk vorm terug, waardoor hij altijd wel een klein beetje open stond. En dat zag er niet altijd even intelligent uit.

Vreemde lipbewegingen

Dit was vooral aan het begin zo, als je nog niet helemaal gewend was aan je beugel. Omdat hij flink in de weg zat, wisten je lippen nog niet helemaal hoe ze ermee om moesten gaan, wat wel eens vreemd uit wilde pakken met een half omgevouwen lip ergens aan het eind van een zin.

Losspringende elastiekjes

Je hoefde niet te proberen een hap van een hamburger te nemen, want wanneer je je mond verder dan een paar centimeter open deed schoten de elastiekjes die aan je boven en onder beugel vastzaten al meteen weer los.

Je lip lag constant open…

Wanneer je het jezelf dan eindelijk aan had geleerd om je mond dicht te houden en normaal te praten, lag door die scherpe puntjes van je beugel constant je lip open.

…maar daar was wax voor

Ja, dan had je die wax die je op je beugel kon plakken, maar ten eerste zag dat er niet uit en ten tweede had je die dingen binnen een half uur per ongeluk opgegeten.

De orthodontist die zijn schaar niet onder controle had

Leuk hoor, meneer de ortho, al dat geknip in dat draadje van die beugel. Het zou alleen wel fijn zijn als u eens het gebied rondom de lippen ongehavend had kunnen laten. Het was namelijk niet zo’n fijn gevoel als én iemand aan je gebit aan het trekken was en ook nog een stuk uit je lip knipte.

Dat ene ontzettend gênante moment

Lag je net met je mond wagenwijd open door die oh-zo-charmante mondhaak, kwam net die leukerd binnen voor controle. Lekker dan, die date waar je zo op gehoopt had, kon je nu wel vergeten.

De vieze lijm

‘De lijm kan een beetje vies smaken hoor’, zei de orthodontist nog. Maar natuurlijk heeft je tong een eigen wil en raakt-ie de nog niet opgedroogde lijm lekker wel aan. Een zure smaak waar je kippenvel van krijgt en spontaan van moet kokhalzen.

Het losspringende draadje…

Ein-de-lijk mocht hij eruit. Je kreeg een draadje achter je tanden, maar dat zou je na een tijdje niet meer voelen en je zou er voor de rest totaal geen last van hebben. Nou meneer de orthodontist, we weten niet waar u die informatie vandaan haalt… maar wij komen nog altijd minstens twee keer per jaar terug omdat dat stomme draadje weer eens is losgeschoten.

…waar ook weer eten achter bleef hangen

En nee, meneer de ortho, dat is niet het enige probleem. Want zelfs nu we beugel-af zijn hebben we nog precies diezelfde problemen met eten. Want na het eten van een lekker stukje vlees mag je hopen dat je tandenstokers bij je hebt, aangezien de helft van je biefstukje tussen je draadje is blijven hangen.

De koffiegeur uit de mond van de orthodontist

Naar: iemand die jouw gebit moet gaan verzorgen en zelf blijkbaar het bestaan van (suikervrije) kauwgom nog niet heeft uitgevonden. Was ‘ie lekker, dat kopje koffie?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 16 problemen die elk beugelbekkie heeft moeten doorstaan
Sluiten