Bevat een tosti eigenlijk meer calorieën dan een dubbele boterham?

Op de één of andere manier blijven we een tosti in de categorie fastfood plaatsen en kiezen we in plaats van deze indulgence dan toch maar voor een gewone boterham. Maar ís een tosti eigenlijk wel calorierijker dan een broodje kaas?

Het kan zo zijn dat de gesmolten kaas je misschien aan een vette pizza doet denken, echter vonden wij het vooral tijd om even uit te zoeken wat de waarheden nou zijn. Samen met het Voedingscentrum leggen we daarom de Waarheid op Tafel en stellen we de vraag: bevat een tosti meer calorieën dan een dubbele boterham met ham en kaas?

De waarheid over tosti’s

Hoewel je misschien op een andere manier denkt over een smeuïge tosti dan over een boterham, hebben we goed nieuws: een tosti bevat gewoon dezelfde voedingsstoffen als het genoemde alternatief, en bevat daardoor logischerwijs ook niet ineens meer calorieën. Het toasten verandert hier niets aan.

En hoeveel calorieën zijn dit dan eigenlijk?
Een klassieke tosti, bestaande uit 2 witte boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met 2 plakken 48+ kaas en één plak ham, bevat 459 calorieën en 13,6 gram verzadigd vet. Wil je een tosti met minder calorieën, neem dan 2 volkoren boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met één plak 30+ kaas en één plak ham. Deze variant bevat 310 calorieën en 5 gram verzadigd vet.

Wil je eens wat anders op brood?
Tosti’s blijven natuurlijk een grote favoriet op het gebied van brood, maar er zijn natuurlijk stukken meer manieren om je boterham lekker en verantwoord te beleggen. Kijk zeker even hier voor een enorme dosis aan recepten van het Voedingscentrum, zodat je nooit inspiratie tekort komt!

Mocht je gezonder of verantwoorder met je eten om willen gaan, dan raden we ook aan de nieuwe Schijf van Vijf te checken. Deze is in de afgelopen jaren namelijk heel wat veranderd. Zo mag je producten die buiten de schijf vallen natuurlijk ook gewoon eten, maar is het wel fijn om te weten in welke porties je dit het beste kunt doen. Met De Waarheid op Tafel hoopt Voedingscentrum iedere Nederlander net wat bewuster te maken van wat hij of zij eet, maar eten wel leuk te houden. Is ook wel zo fijn.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Reageer op artikel:
Bevat een tosti eigenlijk meer calorieën dan een dubbele boterham?
Sluiten