Suze van As
Suze van As Home & Interior 11 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Binnenkijken in studentenkamers: de kunstenaarskamer van Tjitske

Heb je altijd al willen weten hoe anderen hun studentenkamer inrichten? Of vind je het gewoon leuk om inspiratie op te doen voor je eigen kamer? Wij wel, en daarom namen we een kijkje in de kamer van kunstenares Tjitske.

Tjitske woont in een prachtige kamer in Amsterdam, en dit is absoluut niet zomaar een kamer: Tjitske woont in een computerlokaal van een voormalige middelbare school. Ze heeft de mega grote ruimte van 50 vierkante meter weten te regelen via Urban Resort, een organisatie in Amsterdam die woonruimtes verzorgt voor kunstenaars en muzikanten. Voor dit paleisje betaalt ze een prijs van 600 euro per maand; een behoorlijke catch in de Amsterdamse kamerwereld!

Tjitske heeft haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag afgerond en was afgelopen jaar gestart met haar master Artistic Research, die ze nu even gepauzeerd heeft. Tot ze zeker weet of ze verder wil studeren, werkt ze nu als kunstenares en heeft ze haar eigen werkplaats gecreëerd in haar kamer. Haar kamer is een oase van planten, kunst en meubels met een verhaal. Tjitske: “Deze kast naast mijn bed heb ik zelf gebouwd, dus die is voor mij heel dierbaar.”

Ze bewijst met haar mooie kamer dat inrichten helemaal niet duur hoeft te zijn. “Niks wat ik heb kost opvallend veel geld. Bijna alles is van de kringloop of van mijn ouders geweest.” Inrichten met een budget kun je volgens Tjitske het beste doen in dorpse kringlopen omdat het daar goedkoper is. Zo heeft ze daar verschillende retro kastjes gevonden voor slechts vijf euro. “Ik hecht weinig waarde aan spullen dus ik zou ook zo alles weg kunnen doen en opnieuw beginnen.”

We zien zoveel planten dat we onze ogen uitkijken. “Deze giga Olifantsoor vond ik in Bos en Lommer, en ik heb hem met de tram naar huis verhuisd. Ja, mensen keken me wel een beetje gek aan, maar hij was het waard want hij is zo mooi!”

“Deze stellage bij mijn raam is geïnspireerd op een afstudeerexpositie van de kunstacademie,” vertelt ze ons. “Het is een modulair systeem dat ik continu kan verbouwen omdat het allemaal los zit! Nu is het een fijne zitplek bij het raam, maar het kan ook omgebouwd worden tot een hoge kast.”

“Mensen vragen me altijd waar ik mijn bank vandaan heb, maar die is gewoon van IKEA,” vertelt Tjitske wanneer we vragen waar haar designbank vandaan komt. Daarnaast heeft ze ook eigenhandig haar werkmeubel gebouwd: “Mijn werkplek heb ik gemaakt van een grote stellingkast die ik door de helft heb gedaan met een paar grote planken erop.”

Dé interieurtip van Tjitske? “Als je meer privacy wilt, smeer dan gewoon met een verfrol magere yoghurt op je ramen. Je krijgt hetzelfde matte effect van een raamsticker, maar je kunt het er gewoon afwassen en het schimmelt niet!”

Je kunt Tjitske volgen op Instagram, waar ze haar kunstwerken deelt.

Fotografie: Lyanne van Bodegom

Reageer op artikel:
Binnenkijken in studentenkamers: de kunstenaarskamer van Tjitske
Sluiten