Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 4 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Met deze 7 tips zijn je blauwe plekken als sneeuw voor de zon verdwenen

Niemand wordt vrolijk van een blauwe plek. Of er nu een duidelijke reden dat die gekke plek ineens op je lichaam staat óf je hebt geen idee waarom het er ineens zit – je wil er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

Hoe ontstaan blauwe plekken?

Vaak duurt het wel eventjes voordat zo’n blauwe plek écht weggaat – en voordat dat eindelijk zover is, is de plek vaak ook al verkleurd in andere kleuren van de regenboog.

Maar hoe ontstaat zo’n blauwe plek eigenlijk? Een onderhuidse bloeding zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes in je huid beschadigd raken en vervolgens gaan lekken. Er ontstaat dan een gekleurd plekje, omdat het bloed zich onder de huid opstapelt.

Wil je een stralende huid? Dankzij deze 7 gezondheidstips zal je huid gaan stralen

1. Rust

Het klinkt heel chill, maar het is soms moeilijker dan verwacht: rusten. Wanneer je gaat liggen, zal de bloedtoevoer richting de blauwe plek afnemen. Dit klinkt wellicht wat eng, maar het zorgt ervoor dat de blauwe plek minder donker van kleur wordt.

2. Ijs

Na het stoten of vallen, is het verstandig om zo snel mogelijk ijs op de plek te leggen. Zo ga je de zwelling tegen én versnel je het genezingsproces. hierdoor trekken je bloedvaatjes samen, waardoor de blauwe plek minder groot wordt. Herhaal dit 24 tot 48 uur lang, maar zorg er hierbij wel voor dat je huid tussendoor rust om bij te komen van het ijs.

3. Vitamine C

Vitamines doen veel goed voor je lichaam. zo zorgt vitamine C ervoor dat je wonden en botbreuken sneller genezen. dit kan op twee manieren: je zou supplementen kunnen slikken, maar je kan ook simpelweg je eetschema wat aanpassen: eet meer vitamine C-rijke producten zoals kiwi’s, sinaasappels, gele paprika en ananas.

4. Niet aanraken

Nog zo’n tip die in eerste instantie makkelijk lijkt – maar het echt niet is – is om de blauwe plek niet aan te raken. We begrijpen dat de drang er is, maar het masseren of zelfs zachtjes aanraken, zorgt er voor dat er nog meer bloedvaatjes worden beschadigd. En ja, dan ziet de plek er alleen nog maar erger uit.

5. Gebruik Arnica

Arnica is een kruid dat als homeopatisch geneesmiddel gebruikt wordt, zo ook voor blauwe plekken. Het kan de pijn verzachten, de zwelling tegengaan en het herstel versnellen.

6. Niet roken

Heb je nog een reden nodig om te stoppen met roken? Hier is-ie! Dat roken een slechte invloed heeft op de gezondheid wisten we, maar wist je ook dat het een negatieve invloed heeft op de genezing van wonden? Wanneer je rookt, maakt je lichaam minder weefsel aan om de wond te ‘repareren’ én het zorgt ervoor dat de ingroei van je bloedvaten vertraagd wordt.

7. Vermijd sommige medicatie

No worries: je hoeft niet gelijk alle medicatie overboord te gooien. Wel is het verstandig om op te passen met bloedverdunnende medicijnen, zoals aspirine of ibuprofen. Het gebruik hiervan zorgt ervoor dat de bloedvaten gevoeliger worden, waardoor er dus makkelijker blauwe plekken ontstaan. Let er dus goed op!

HLN

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Met deze 7 tips zijn je blauwe plekken als sneeuw voor de zon verdwenen
Sluiten