Blijkbaar zegt de lengte van je gaap iets over de grootte van je hersenen

Waar je zou denken dat gapen vooral een teken is dat je moe bent, heeft dit onderzoek bevonden dat gapen eigenlijk een manier is om je hersenen af te koelen. Hoe groter je hersenen, hoe langer je gaap.

Het onderzoek – dat werd gepubliceerd in Biology Letters – concludeerde dat zoogdieren (en dus ook mensen) met een groter brein langer gaapten. De onderzoekers vonden namelijk een correlatie tussen de lengte van hun gaap en het gewicht van hun brein en het aantal cellen dat er in het grootste gedeelte van het brein zit.

Voor het onderzoek verzamelde hoofdonderzoeker Andrew Gallup eerst gegevens over het gewicht van het brein van 29 soorten zoogdieren, waarna hij zijn team van onderzoekers erop uit stuurde om de gemiddelde lengte van de gaap van deze dieren te meten. Dit deden ze vooral door verschillende YouTube video’s te bekijken van gapende dieren. Klinkt niet verkeerd om aan zo’n onderzoek mee te werken.

y2

Uiteindelijk hadden de onderzoekers een totaal van 205 gapen bestudeerd, waaronder gapen van de Afrikaanse olifant, de buidelrat en ook die van mensen. Ze ontdekten dat mensen gemiddeld 7 seconden gapen, terwijl de Chimpansee bijvoorbeeld 5 seconden gaapt. Een muisje gaapt maar 1,5 seconde.

Er wordt al langer gedacht dat gapen een manier is om zuurstof in het bloed te krijgen, echter blijkt uit dit onderzoek dat het ook zo zou kunnen zijn dat we dit doen om ons brein af te koelen. Dit werkt volgens de researchers op twee verschillende manieren. Allereerst is er natuurlijk een toeloop van koude lucht van buitenaf die de hersenen afkoelt. Daarnaast is het echter ook zo dat tijdens het gapen, het gezicht zich eerst aanspant en daarna ontspant. Hierdoor loopt er meer warm bloed door de schedel, waardoor hitte uit het brein kan ontsnappen. Een groter stel hersenen, heeft dus ook een langere gaap nodig om af te koelen.

y3

De onderzoekers gaven wel aan dat ze helaas niet zoveel filmpjes van gapende dieren konden vinden als ze hoopten, waardoor ze hun conclusie niet zo sterk konden onderbouwen als ze wilden. Ze zijn binnenkort van plan om het onderzoek met mensen uit te voeren. Wij kijken uit naar de resultaten!

Metro

Reageer op artikel:
Blijkbaar zegt de lengte van je gaap iets over de grootte van je hersenen
Sluiten