Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Bloody Hell: Wat is een normale hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie?

Wij vrouwen hebben er elke maand mee te maken, maar toch zijn er bepaalde zaken die we onszelf constant afvragen. We leerden het ooit tijdens biologie op de middelbare school, maar het is nooit verkeerd om je menstruatie en het bloedverlies eens goed onder de loep te nemen.

Bloody Hell

Zo nu en dan is het handig om dieper in te gaan op vragen rondom je menstruatie en daar gaan wij je bij helpen. We willen hiermee niet de taak van een arts overnemen, maar zo krijg je toch een goed algemeen begrip van hoe het precies werkt. Deze keer: Wat is een normale hoeveelheid bloed om te verliezen tijdens je menstruatie?

 

Bloedverlies tijdens je menstruatie

Je zou niet anders verwachten, maar net zoals alles omtrent menstrueren verschilt ook de hoeveelheid bloedverlies per vrouw. Tijdens een gemiddelde menstruatie vervang je elke vier of vijf uur je tampon of maandverband.

Een heftige ongesteldheid houd tin dat er genoeg bloedverlies is dat het nodig is om elk uur je tampon of maandverband te verwisselen. Naast dat dat gewoon bloed irritant (ha-ha snap je ‘m?) is, is er verder niks raars aan.

 

Stress, dieet, hormonen en welke anticonceptiemethode je gebruikt, zijn verschillende aspecten die de hoeveelheid bloedverlies kunnen bepalen of beïnvloeden. Over het algemeen verlies je het meeste bloed van je menstruatie in de eerste drie dagen en kan je daarna weer wat relaxter rondlopen zonder elke drie uur naar de wc te moeten lopen.

Gemiddelde hoeveelheid bloedverlies

Gemiddeld verlies je twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Dat is dertig tot veertig milliliter als gemiddelde hoeveelheid bloedverlies. Dat valt best mee, toch? Het lijkt bijna altijd alsof je hele Niagara watervallen aan bloed verliest maar dat is dus allemaal niet zo.

Als je hevig ongesteld bent, dan verlies je gemiddeld zestig tot tachtig milliliter bloed tijdens te menstruatie, wat ongeveer een half theekopje is. Of ongeveer twee shotjes Tequila, ook niet zo’n ramp dus.

 

Over het algemeen is er helemaal niks raars aan de hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie. Als je twijfelt of je echt niet te veel verliest kan je natuurlijk altijd een bezoekje aan de dokter brengen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bloody Hell: Wat is een normale hoeveelheid bloedverlies tijdens je menstruatie?
Sluiten