Wat je moet weten over de bosbranden in het Amazonegebied en hoe ook jij kunt helpen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F08%2Ftsaiga-QiVVtHrrC6I-unsplash.jpg)
Normaliter duiken we bij NSMBL niet per se in algemene nieuwsberichten, tenzij het iets is wat ons erg aan het hart gaat. Dat is nu het geval. Het Amazonegebied wordt al een hele tijd geteisterd door enorme bosbranden. Wat ons betreft kan hier niet genoeg aandacht aan besteed worden. Waarom? Dat leggen we je graag uit.
De bosbranden in het regenwoud zijn zelfs te zien vanuit de ruimte. Het wordt tijd dat overheden deze ramp serieus nemen. Daarom vertellen wij wat belangrijk is om te weten over de ramp en hoe je kan helpen.
Bosbranden in het Amazonegebied
Een paar dagen geleden werden er steeds meer angstaanjagende beelden van het Amazonegebied gedeeld. Heel São Paulo kleurde maandag zwart door de rook van desastreuze bosbranden in het regenwoud. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom krijgt deze ramp nu pas media-aandacht? En ook niet onbelangrijk: wat kan jij doen om te helpen?
Smoke from wildfires in the #AmazonRainforest spreads across several Brazilian states in this natural-color image taken by a @NASAEarth instrument on the Suomi NPP satellite. Although it is fire season in Brazil, the number of fires may be record-setting: https://t.co/NVQrffzntr pic.twitter.com/4JTcBz9C8f
— NASA (@NASA) August 21, 2019
Dit is er aan de hand in Brazilië
Afgelopen maandagmiddag kleurde de lucht in São Paulo dus ineens zwart. De bosbranden in het Amazonegebied waren zo intens, dat de rook nog in de ruimte te zien was. De meeste rook werd veroorzaakt door de bosbranden in het Amazonegebied, ondanks dat Såo Paulo zo’n 2735 kilometer verderop ligt.
De bosbranden in Brazilië zijn nog nooit zo erg geweest en dat is niet zonder reden. Volgens critici zijn de bosbranden resultaat van het gebrek aan het milieubeleid van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Jair gelooft niet dat de klimaatverandering de schuld is van de mens en je raadt het al: zijn milieubeleid slaat daarom helemaal nergens op.
Volgens Brazil’s National Institute for Space Research (INPE) heeft Brazilië het hoogste aantal bosbranden sinds 2013. In augustus alleen al waren er maar liefst 32.932 (!) bosbranden. Dit is een bizarre groei van 264% sinds 2018.
This is the sky of the biggest city in the country of Brazil, São Paulo at 2-3 P.M.
The smoke of the burning Amazon Rainforest has covered it entirely.
OUR PLANET IS DETERIORATING BEFORE OUR EYES AS A RESULT OF CLIMATE CHANGE!
THIS IS FRIGHTENING! pic.twitter.com/Xygb4NeikW
— StanceGrounded (@_SJPeace_) August 20, 2019
Wat veroorzaakt al deze bosbranden?
Deze bizarre groei in het aantal bosbranden zorgt ervoor dat we de oorzaak nog veel beter moeten onderzoeken. Ondanks dat bosbranden een normaal onderdeel zijn van veel ecosystemen, is het regenwoud in de Amazone bestand tegen brand. Tenminste, dat zou het moeten zijn.
The Washington Post vertelt dat de klimaatcrisis, samen met de stijgende ontbossing en uitstoot van koolstof ervoor zorgt dat de bosbranden steeds erger worden. Zowel de hoeveelheid bosbranden als de intensiteit van de bosbranden worden steeds groter.
“Wildfires in the Amazon are not natural events, but are instead caused by a combination of droughts and human activities. Both anthropogenic climate change and regional deforestation are linked to increases in the intensity and frequency of droughts over Amazonia,” laten Britse onderzoekers weten.
Conclusie? De bosbranden in regenwouden zijn een resultaat van menselijke activiteiten en de overheid van Brazilië doet er precies niks aan. Integendeel zelfs, ze maken het alleen maar erger.
This is #SãoPaulo, my hometown, covered in smoke particles from #Amazon fires (thousands of kilometers away) at 16:00 yesterday. It normally gets dark around 18:00 this time of the year. Forest fires in #Brazil increased 82% this year compared to 2018. pic.twitter.com/atTmE3iwLM
— Rafael Goldzweig (@schmuziger) August 20, 2019
Hoe kunnen we in Nederland helpen?
Het is dus wel duidelijk dat de situatie enorm gevaarlijk is. De bosbranden hebben een enorme invloed op de bewoners van Brazilië, maar ook op de rest van de wereld. De planeet gaat op deze manier ten onder en het wordt tijd dat dit soort rampen serieus genomen worden door overheden en onszelf.
Waar zijn al die miljonairs die geld doneerden toen de Notre Dame in brand stond? Van hen hoor je ineens niks. Waarom? Omdat ontbossing gelijk staat aan geld. Het is tijd om in actie te komen en ondanks dat het Amazonegebied duizenden kilometers van ons vandaan is, kunnen we iets doen.
DONT LET THEM TAKE YOUR OXYGEN AWAY. THIS IS YOUR EARTH TOO.
FIGHT FOR IT LIKE YOUR LIFE DEPENDS ON IT. BECAUSE IT DOES. #PrayforAmazonas #AmazonRainforest pic.twitter.com/WbHs4UTWAY
— anjali | #PrayForAmazonas (@anjver722) August 21, 2019
Het Amazonegebied beschermen doe je zo
Zo kan je geld doneren aan Greenpeace. Deze organisatie beschermt de Inheemse gemeenschappen van de regenwouden in het Amazonegebied. Een andere mogelijkheid om je steentje bij te dragen is door te doneren aan Survival International, een organisatie dat opkomt voor de Inheemse rechten.
Je kan ook vier vierkante meter van het regenwoud beschermen door te doneren aan Rainforest Action Network. Deze organisatie zorgt ervoor dat stukken van het regenwoud worden beschermd.
Of praat met de Braziliaanse overheid. Mocht je geen geld te doneren hebben, is het ook mogelijk om een petitie te tekenen. Via deze link laat je weten dat jij het Amazonegebied belangrijk vindt.
Zorg er trouwens ook voor dat je je hiernaar gedraagt. Wat doe jij elke dag om milieubewuster te leven? Draag je vandaag bij aan een beter milieu? Zo niet, wat kan je eraan doen? Eet je bijvoorbeeld elke dag vlees en gebruik je alleen maar producten met palmolie? Ook dat soort dingen dragen bij aan bosbranden zoals deze. Door kleine aanpassingen in je leven door te voeren, maak je vaak al een groot verschil. Wees kritisch op elkaar, maar ook zeker op jezelf.
De bosbranden in de Amazone zijn angstaanjagend en bedreigend. Het is vreselijk om te zien dat de Inheemse mensen die “The Earth’s Lungs” proberen te beschermen, onderdrukt worden. We begrijpen dat het zorgt voor wanhoop, maar geef de strijd niet op. Bewustzijn creëren en protesteren is enorm belangrijk én effectief. Want als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering.