Wat je moet weten over de bosbranden in Australië en hoe je kunt helpen

Het kan je niet ontgaan zijn: Australië wordt geteisterd door enorme bosbranden. Al sinds september (!) is het land in rep en roer door de aanhoudende branden, maar de afgelopen weken is de situatie enorm verslechterd. En wel zo erg dat de branden levens gaan eisen. Tijd om te helpen, vinden wij.

De aanhoudende wind en hoge temperaturen in Australië zorgen ervoor dat de bosbranden zich maar blijven verspreiden. Wij vertellen je wat je moet weten en hoe je kunt helpen.

Bosbranden in Australië

Al een paar maanden horen we berichten over gigantische bosbranden in Australië. Vooral de oostkust van Australië moet eraan geloven: de luchtkwaliteit in Sydney is al weken slecht en mensen worden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. En dan is de zomer nog maar net begonnen, met temperaturen van boven de 45°C.

Wat feiten op een rij: de honderden branden hebben inmiddels twintig mensenlevens en ruim 480 miljoen (!) dierenlevens geëist, duizenden huizen zijn tot de grond afgebrand en een gebied groter dan België staat in brand. De vreselijke filmpjes van zwartgeblakerde dieren blijven maar opduiken en de natuur lijkt volledig verwoest. Kortom: Australië schreeuwt om hulp en wij vertellen je precies hoe je kunt helpen.

Wat veroorzaakt de branden in Australië?

Australië kent meestal een brandseizoen, maar deze bosbranden zijn ongewoon heftig en zorgen ervoor dat duizenden mensen geëvacueerd moeten worden. Hoe kan het zo uit de hand lopen? De Australische regering geeft aan dat dit jaar het heetste en droogste jaar ooit was. Daarnaast houdt een combinatie van hitte, droogte en veel wind de branden in stand.

Ook speelt klimaatverandering ook een grote rol: door de toenemende opwarming van de aarde ontstaat hitte en droogte. De klimaatcrisis, uitstoot van koolstof en stijgende ontbossing zorgen ervoor dat er een toename is in het aantal bosbranden en de intensiteit van de bosbranden.

Hoe kun je Australië helpen?

Inmiddels zijn de bosbranden daardoor zeven keer zo groot als de branden in het Amazone-gebied. Zeven keer (!). De branden zijn zelfs zo intens, dat de rook effect heeft op delen van Nieuw-Zeeland. Conclusie: er moet iets gebeuren. En omdat het probleem grotendeels veroorzaakt wordt door mensen, vinden wij dat we de handen uit de mouwen moeten steken.

De beste manier om Australië te helpen, is geld doneren. De grootte van het bedrag maakt niet uit, want alle beetjes helpen. Omdat het van een afstand soms lastig te beoordelen is of jouw geld op de juiste plek terecht komt, hebben wij een aantal geverifieerde organisaties op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat jouw bijdrage een verschil maakt.

Aan welke organisaties kun je doneren?

Er zijn verschillende organisaties die allemaal geweldig werk verrichten in Australië. Door geld te doneren aan de The New South Wales Rural Fire Service help je de lokale brandweer. In onze ogen zijn dit de echte helden omdat ze op vrijwillige basis de bossen in gaan om de branden onder controle te krijgen.

Daarnaast kan er gedoneerd worden aan Australian Red Cross en Salvation Army. Zij helpen mensen die hun huis kwijt zijn of geëvacueerd moesten worden aan onderdak en andere verzorging.

Niet alleen mensen zijn hun huis kwijt, ook dieren moeten vluchten voor hun leven. Duizenden koala’s en miljoenen andere dieren zijn slachtoffer geworden van de bosbranden. Daarom is het belangrijk dat organisaties als WIRES geld inzamelen voor het opvangen van die arme dieren. Ook kun je doneren aan het WWF Australia dat geld inzamelt voor de wederopbouw van de natuur.

Actrice en comedian Celeste Barber heeft haar bereik van ruim 6,5 miljoen volgers op social media ingezet om geld op te halen voor de Australische bosbranden. Ze begon met een doel van $30 duizend dollar maar inmiddels heeft ze ruim €22 miljoen euro (!) opgehaald. Celeste deelt stories op haar Instagram over de bosbranden, waar zij en haar familie momenteel middenin zitten. Het geld wordt eerlijk verdeeld over alle bovenstaande organisaties en doneren kan via Facebook. You go Celeste.

Bewust van het milieu

Naast het doneren van geld is het natuurlijk ook belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nog meer kunt doen. Leef jij milieubewust? Is er iets wat je kunt verbeteren? Eet bijvoorbeeld minder vlees en stop met producten eten waar palmolie in zit. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken en bijdragen aan een betere wereld.

De klimaatcrisis is niet iets wat in de toekomst gaat plaatsvinden, het gebeurt hier, nu, recht onder onze neus. En wij zijn degenen die het verschil maken door onze keuzes en ons gedrag. Zorg ervoor dat je kritisch bent naar jezelf en dat je op zoek gaat naar manieren om jouw impact op het klimaat te verminderen. We got this.

Reageer op artikel:
Wat je moet weten over de bosbranden in Australië en hoe je kunt helpen
Sluiten