Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 17 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat betekent het voor jou als cultuurliefhebber dat de btw-tarieven van 9 naar 21 procent gaan?

Gister is het nieuwe hoofdlijnenakkoord gepresenteerd door toekomstig kabinet PVV, NSC, VVD en BBB. Het zorgt voor onrust bij velen, want wát betekent dit precies? Eén van de voorgenomen punten is dat de btw-verlaging op cultuurdiensten wordt afgeschaft en dat betekent dat de gebruikelijke 9 procent btw naar 21 procent zal gaan.

Je concerttickets gaan waarschijnlijk véél duurder worden, als het aan dit nieuwe akkoord ligt. *Crying*

Zorgen om nieuw akkoord regering, vooral in cultuursector

Er zijn veel dingen bedacht door de nieuwe samenwerking tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Zo wordt kinderopvang bijna gratis, asielvergunning voor onbepaalde tijd afgeschaft én moet de NPO bezuinigingen met zo’n 100 miljoen. Ook wordt de cultuursector getroffen. Vakbond FNV maakt zich zorgen over de toekomst van de media- en cultuursector door de voorgestelde maatregelen in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord.

Afschaffing verlaagd btw-tarief cultuur

Ook de voorgenomen afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor culturele goederen en diensten voelt als een slechte zaak. Door dat plan zou het tarief stijgen van 9 naar 21 procent. “De inkomens van mensen werkzaam in de culturele sector staan al geruime tijd onder druk”, aldus FNV. “De maatregel zal de financiële situatie van culturele instellingen verslechteren. Dit kan de sector in zijn geheel bedreigen en heeft ernstige gevolgen voor de werknemers, vooral nu de sector nog aan het herstellen is van de coronacrisis.” Yikes – als entertainmentlovers moeten wij toch ook wel even slikken.

Wat betekenen deze btw-tarieven voor jou?

Nu zit btw voor ons als consument altijd al inbegrepen in de prijs, dus in eerste instantie merken we daar niet zo veel van. Wie daar wel wat van merken? Dat zijn alle organisaties die nu opeens 21 procent aan btw moeten afstaan, in plaats van 9. Dus je kunt verwachten dat alle tickets dan duurder gaan worden, zodat de organisaties nog kunnen blijven bestaan en niet in financiële problemen komen. Niks is zeker, maar dat is wel mensen zich nu zorgen om maken.

Tickets voor Lowlands kopen? Zit je al snel boven de €400 euro als de organisatie besluit de prijzen omhoog te gooien.

Hoe zit dat met hotels en bioscopen?

Het verlaagde percentage van 6 procent voor hotels en pensions wordt verhoogd naar 9 procent, dus je vakanties en weekendjes weg gaan ook duurder worden als het aan dit nieuwe akkoord ligt.

Dan nog een klein beetje goed nieuws. Als je vaak naar de bioscoop gaat heb je geluk: die prijzen blijven hetzelfde.

Dit is de langverwachte trailer van It Ends With Us

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.