Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 29 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo wordt budgetteren wel heel makkelijk: met deze truc geef je nooit te veel geld uit

Budgetteren. Bij het woord alleen al moet je waarschijnlijk een gaap onderdrukken. Net zoals met alles wat goed is voor ons (minder pizza en meer groentes eten, vroeg opstaan om te gaan sporten) is het lastig vol te houden als je geen plan hebt. Gelukkig is er een simpele manier om te budgetteren: het enveloppen budget systeem.

Financieel expert Dave Ramsey maakte het bekend bij het grote publiek en legt uit waarom jij dit nodig hebt.

Wat is het enveloppen budget systeem?

Het idee achter het enveloppen budget systeem is simpel: zodra je je salaris gestort hebt gekregen, pin je een groot bedrag in cash van je rekening. Voordat je dit voor de eerste keer doet, is het slim om een overzicht te maken van je financiën.

De volgende stap is namelijk om dit bedrag onder te verdelen in verschillende categorieën, die je, je raadt het misschien al, in verschillende enveloppen doet. Die enveloppen mogen zo algemeen of specifiek zijn als je zelf wilt.

Je kan bijvoorbeeld twee aparte enveloppen maken met ‘etentjes’ en ‘drankjes’, maar ze kunnen ook prima in dezelfde envelop. Denk ook aan enveloppen als ‘boodschappen’, ‘persoonlijke verzorging’, ‘cultuur’ en ‘kleding’. Gaandeweg kom je erachter welke enveloppen het beste voor jou werken.

Waarom geef je minder uit?

Het enveloppen systeem is een ‘truc’ die veel vaker wordt gebruikt, zoals ook bij Kakeibo (de Japanse kunst van geld sparen). Het is namelijk een simpele manier om bij te houden hoeveel er uitgaat en een manier waarop je nooit te veel geld uitgeeft aan bijvoorbeeld nieuwe kleding in plaats van die laptop waar je voor aan het sparen bent.

Als je envelop ‘kleding’ op is, wordt het namelijk lastig om uit een andere envelop het geld te halen. Goed, het kan natuurlijk altijd. Maar wedden dat de drempel een stuk hoger is?

Is deze methode wel handig nu we steeds meer pinnen?

Het enveloppen budget systeem is dus simpel, maar is het haalbaar? We pinnen immers steeds meer. Als je fan bent van zelfscan kassa’s, is het best irritant als je nu elke keer in de rij moet staan om met cash je boodschappen te kunnen betalen.

Zijn er andere manieren om dit systeem digitaal toe te passen? Natuurlijk kun je aan de slag met de notities in je telefoon of een spreadsheet op je laptop. Maar dit gaat je wel een stuk meer tijd kosten. Een andere optie is om een budget app te gebruiken. Die zijn er genoeg! Zoek maar eens op ‘budget’ in de App Store en probeer er een paar uit.

De app Buddy is bijvoorbeeld een simpele en overzichtelijke app om je aan je budget te houden. Extra top is dat je de app niet alleen zelf, maar ook samen met je partner kan gebruiken. Zo wordt budgetteren ineens heel makkelijk.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo wordt budgetteren wel heel makkelijk: met deze truc geef je nooit te veel geld uit
Sluiten