Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 6 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je budgetteren leuk (ja, echt) en spaar je een hoop geld

Bij het woord ‘budgetteren’, moet je waarschijnlijk een gaap onderdrukken. Toegegeven, het klinkt als iets wat je moeder zou doen en is misschien niet het meest sexy onderwerp. Wat wel sexy is: zoveel sparen dat je eindelijk genoeg geld hebt voor die mooie reis, de tas waar je al maanden van droomt, dat geweldige interieur item of zelfs een eigen huis.

Budgetteren helpt dat toch echt mogelijk maken. En gelukkig kunnen we dat ook nog eens leuker én makkelijker maken.

Verander pay day in bae day

Doop de dag waarop je je salaris gestort krijgt om tot bae day, tipt financiële expert Berna Anat op Refinery29. Block ook echt een uur in je agenda om je bankrekening te openen en te bepalen hoe je je geld gaat verdelen over je potjes.

Waarom ‘bae’ day? We denken bij bae inmiddels allemaal aan de liefde, maar eigenlijk is het gewoon een Engelse afkorting die staat voor ‘before anything else’. Dus voordat je ook maar een cent hebt uitgegeven, ga je aan de slag met budgetteren.

Om deze date met je bankrekening een beetje leuk te maken, bedenk je voor jezelf wat jouw ultieme self-care activiteiten zijn. Is dat een goed glas wijn, een maskertje en een geurkaars aansteken? Je snapt het al: wat dit ook voor jou mag zijn, het is essentieel dat je dit voor, gedurende of na je budgetteer sessie doet.

Vind een money bff

Vind een vriend(in) die ook een spaardoel heeft, en het budgetteren ook wel wil proberen. Vanaf dat moment moeten jullie verantwoording aan elkaar afleggen. Hoe dit eruit ziet, bepalen jullie zelf. Misschien bellen jullie tien minuten voor of na jullie bae day, of juist als jullie in de verleiding zijn om online te shoppen.

Denk eraan: je beste vriend(in) of een familielid is hierbij misschien niet de beste optie, omdat ze waarschijnlijk vergevend zullen zijn als je de mist in gaat.

Doei Excel-sheet

Een Excel-sheet is niet per se dé manier om te budgetteren. Goed nieuws voor iedereen die bij de gedachte aan een saai spreadsheet het liefste gillend zou willen wegrennen. Een voorbeeld van hoe je het anders zou kunnen aanpakken is door crea bea aan de slag te gaan met een poster die je in kleurt als je dichter bij je doel komt (zie hier wat voorbeelden van charts).

Ben je niet zo creatief? Dan kan de Spending Matrix een uitkomst voor je zijn. Dit is een tabel met vier vakken:

  • Urgent + belangrijk: denk aan huur, boodschappen, je telefoonrekening en je zorgverzekering.
  • Urgent + niet belangrijk: de zaken die niet levensbelangrijk zijn in de ogen van anderen, maar die jij echt niet kan missen. Je dagelijkse koffie to go bijvoorbeeld, of etentjes met vrienden.
  • Niet urgent + niet belangrijk: het sportschoolabonnement die je eigenlijk niet gebruikt, het kledingstuk die achter in je kast belandt, de nagellak terwijl je thuis al genoeg kleuren hebt. De aankopen die je achteraf eigenlijk niet eens herinnert.
  • Niet urgent + belangrijk: dit is het ‘sparen voor later’. Het sparen voor je huis bijvoorbeeld, maar ook sparen voor noodgevallen als een wasmachine die het begeeft.

Bij deze vorm van budgetteren ga je op bae day bij alle aankopen na in welk vakje je aankoop hoort. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hier bij stil gaat staan vóór je het zoveelste paar schoenen koopt.

Vergeet de regels

Als je aan budgetteren denkt, denk je waarschijnlijk een vast (laag) bedrag of een percentage wat je aan een bepaald potje mag uitgeven. Zo is er de populaire 50/30/20-regel, waarbij vijftig procent naar je vaste lasten gaat, dertig procent naar dingen als etentjes en kleding en twintig procent naar je spaarrekening.

Maar de waarheid is dat er helemaal geen regels en geen magische formules zijn als het gaat om budgetteren. Wat voor iemand anders werkt, werkt misschien niet voor jou. Jouw budget zou honderd procent bij jouw waardes moeten passen.

Trakteer jezelf

Als jij elke dag een koffietje wil kopen en je het kan veroorloven, koop dan die verdomde koffie en geniet van elke slok.

Heb je hier moeite mee, omdat je op nul wil eindigen met je budget? Dan is de oplossing heel simpel: maak een potje aan voor je dagelijkse koffies of wat je kryptonite ook mag zijn. Wie zegt dat je potjes niet leuk mogen zijn en allemaal voor later moeten zijn?

Budgetteren betekent niet dat je op een geld dieet moet, het betekent simpelweg dat je bewuster bent van waar je salaris eigenlijk heen gaat.

Lees ook: 9 vrouwen vertellen hoeveel geld ze nou écht op hun spaarrekening hebben

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo maak je budgetteren leuk (ja, echt) en spaar je een hoop geld
Sluiten