Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 25 sep 2019

Bye burnout en stress – volgens onderzoek is een kortere werkweek dé oplossing

Hoe veel uur werk jij gemiddeld per week? Dikke kans dat jij meer werkt dat eigenlijk van je gevraagd wordt. Dat kan je beter niet meer doen, want recent onderzoek wijst uit dat een werkweek van vierdagen kan leiden tot een verminderde hoeveelheid stress en een kleinere kans op een burnout.

Burnout en stress

De burnouts en stress stories vliegen je om de oren. Ben je zelf nog niet bezweken onder de stress, dan ken je vast en zeker anderen die dat wel zijn. Hoe kan dit en wat doen we onszelf aan?

Ik heb zelf ook wel eens stress, maar heb niet het idee dat dit zo ver zal komen dat ik in een burnout terecht kom. Toch is het bij een aantal mensen om mij heen zo ver gekomen. Werken we dan echt teveel? Werken we verkeerd? Er is in ieder geval iets dat niet klopt aan onze huidige werkwijze, want het aantal burnouts en stressklachten was nog nooit zo hoog.

Kortere werkweek

In Engeland werken mensen gemiddeld het meest van Europa, namelijk zo’n 42 uur per week. Dat komt neer op twee en een halve week op jaarbasis – stel je eens voor wat je ook met deze tijd had kunnen doen. Een belangrijke vraag die hierbij opkomt: hoe productief zijn we eigenlijk in die 42 uur (of meer)? Nou, niet zo erg volgens recent onderzoek.

In landen waar minder wordt gewerkt (zoals Denemarken), ligt de productiviteit vele malen hoger. Is een kortere werkweek dan de oplossing voor al dit leed? Volgens het onderzoek van The Guardian wel.

Op basis van een survey vonden zij dat dertig uur per week werken een positief effect heeft op veel vlakken. Zo bleef de output van het werk hetzelfde, productiviteit ging omhoog, het stress niveau zakte en de werk-privé balans van de deelnemers verbeterde sterk.

Dit onderwerp is niet nieuw. In 2015 pleitte de Partij van de Arbeid al voor een vierdaagse werkweek. Helaas kreeg de PVDA weinig bijval en is vijf dagen per week werken nog steeds de norm.

Onze conclusie? Maak het wat makkelijker voor jezelf. Delete je werkmail van je telefoon, maak geen onnodige overuren (uitzonderingen daargelaten) en kies bewust voor jezelf op momenten dat je het nodig hebt. Je kan altijd nog vragen om een parttime contract als je denkt dat dat je lever leuker maakt. Je leeft tenslotte maar één keer.

Lees ook: Vijf tips voor een betere concentratie op werk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Elle UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bye burnout en stress – volgens onderzoek is een kortere werkweek dé oplossing
Sluiten