Tessa Ham
Tessa Ham Money 17 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

7 dingen die veel slechter zijn voor je spaarrekening dan je koffieverslaving

Het lijkt wel alsof spaargoeroes massaal koffie haten. De reden dat wij millennials geen huis kunnen kopen, zou liggen aan het feit dat we regelmatig een paar hele euro’s uitgeven aan een fancy latte. En ja, zeker als je naar de Starbucks gaat (wie kan die feestelijke kerstbekers van de Starbucks weerstaan, am I right?) is zo’n koffie aardig duur als je het op jaarlijkse basis uitrekent.

Maar geloof ons, van af en toe een coffee to go word je niet blut en van die koffie laten staan niet zomaar rijk.

Buy that latte, maar stop met deze gewoonten

Wil je geen afstand doen van je geluksmomentje of cafeïne fix, maar volgend jaar wel meer sparen? Stop dan met deze zeven gewoonten, die veel schadelijker zijn voor je spaarrekening dan je koffieverslaving.

1. Je geld niet bewust uitgeven

Repeat after me: je hoeft je niet schuldig te voelen als je geld uitgeeft. Mits je elke uitgave bewust doet dan. Als jij weet dat je gelukkig wordt van die Starbucks of andere coffee to go en hieraan de prioriteit geeft boven andere uitgaven, dan is hier helemaal niets mis mee.

De vraag is dus of jij koffies uit gewoonte koopt of dat je de uitgave bewust doet. Word je er echt blij van, of koop je het meer uit routine? Bij veel mensen zorgt die koffie daadwerkelijk voor een geluksmomentje. Het zorgt ervoor dat ze genieten van de kleine dingen in het leven.

Waarom zou je dat geluksmomentje dan van jezelf afnemen? Natuurlijk is geld sparen belangrijk, maar onthoud: het is een hulpmiddel om een beter leven te leiden. Niet alleen later, maar ook nu.

2. Geen budget creëren

Een andere manier om meer bewustzijn rondom je geld te creëren is om een budget op te stellen. Dat klinkt misschien niet als je favoriete avondbesteding, maar geloof ons: het is helemaal niet zo ingewikkeld en saai als het lijkt. Zeker nu er budget apps zijn die het werk voor je uit handen nemen, is er geen excuusje meer om het niet te doen.

Door een budget op te stellen, maak je als het ware een plan voor je geld. Je beslist daarmee wat je de prioriteit geeft (je koffieverslaving boven kleding bijvoorbeeld).

Ten slotte helpt het je dus die koffie te drinken zonder schuldgevoel. Je hebt namelijk een bepaald bedrag gebudgetteerd voor je koffieverslaving. Jij weet op deze manier dat je jouw spaardoelen haalt én kunt genieten van die koffie.

3. Geen automatische afschrijving ingesteld hebben

Betaal jij jezelf eerst? Of kijk je wat er aan het einde van de maand over is (a.k.a. niet zo veel) en zet je dat op je spaarrekening? Zelfs als je besluit dat budgetteren niets voor jou is, is het slim om ten minste te sparen aan het begin van de maand, zodat je dat de prioriteit geeft.

Ook hiermee kun je daarna zonder schuldgevoel die koffie bestellen, want je weet immers dat je je spaarrekening deze maand al gespekt hebt. Wil je het helemaal makkelijk voor jezelf maken? Stel dan een automatische afschrijving in. Het geld is dan weggesluisd voor je ook maar door had dat het er was.

4. Dingen uitstellen tot later

Waarom stellen we altijd alles uit tot morgen, maandag of volgend jaar? Zeker als het om je financiën gaat, is dat geen goede zet. Stel nú die automatische afschrijving in naar je spaarrekening. Bedenk nú een plan de campagne voor de onderhandeling bij je functioneringsgesprek. Wacht niet met uitzoeken hoe beleggen precies werkt, of hoe dat precies zit met die belastingvoordelen als ZZP’er.

En heb je al eens nagedacht over je pensioen? Ja, ik zie je wel met je ogen rollen of je wenkbrauwen optrekken (‘dat duurt nog zó lang’), maar hoe eerder je uitzoekt hoe dit precies werkt, hoe warmer je erbij zit over dertig jaar. Tip: luister de WorkJuice Podcast met Robin Seetz, waarin hij vertelt waarom pensioenen wel sexy zijn.

5. Geen overzicht van je uitgaven hebben

Laten we een deal maken. Neem vandaag (nee, niet morgen, maandag of volgend jaar) je uitgaven eens onder de loep en kijk waar je kunt besparen. Misschien kun je overstappen van zorgverzekering en bespaar je 25 euro per maand. Of kun je een paar abonnementen cancellen die je toch niet gebruikt, waardoor je geld overhoudt.

Veel van ons laten geld liggen, maar maken ons wel zorgen om die paar koffies die we in de maand kopen. Ons motto is: bespaar op uitgaven die je toch wel moet doen, zodat je geld overhoudt voor de leuke dingen in het leven.

Dit trucje laat jou ongemerkt 1.500 euro per jaar sparen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, besparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 dingen die veel slechter zijn voor je spaarrekening dan je koffieverslaving
Sluiten